Friday, August 7, 2015

About my two little girls

I always wanted to write about Camelia and Hannah milestones. Tapi sll failed. Tonight sambil df si lia ni dpt la type using my hp. 

Hannah :
Baru msk 3thn on 2nd August. Alhamdulillah. Sihat dan bijak bias I know.  She's our lil joker. Sejak terminate dia dari playschool, rsnye dia xpenah lg demam or sakit etc. Tak mcm ms aku hntr dia duk nursery all day ms aku kerja. Duduk rumah je kan so xcampur dgn bdk lain yg selsema whatsoever. Huhu. Aku terminate b4 raya. Sebabnye mak dia kdg mls hntr if dia bgn lmbt, hannah pn suke bgn lmbt n procrastinate nk mandi g school etc. dan maknye mcm rs guilty. Prasaan guilty yg "mak ade kt rumah tp hantar dia g school, mak rs kesian hahaha". Mak dia yg lebey ni. So rugi la if dtg seminggu skali je tp byr. So we decided tggu jela nx yr. btul2 bljr trus.
Hannah still kuat mnum susu. Asal celik mata je susu. Mkn kureng. Dia mkn ikut mood. Kdg mkn bykkk kdg skit kdg xnk lngsung! Sayur pn xmkn2 lg >_<
Tp if kuar g mall, pergh mcm xmkn sthun dia makan. Xkn hari2 kene g mall? Ahah.
So far dia blum btul2 diaper free. Siang je xpakai pampers. If nk kencing, dia g toilet sndri. Kecuali berak. Still nk pampers. Dia xbole berak if tandas duduk. If tandas cangkung dia ok. Tak la mak kau nk renovate toilet pulak kan haha. If dia tdo dgn berak je la pakai pampers. Nk berak dia tau ckp nk berak nk pki pampers. Isu aku skrg nk train kurgkn susu..hmm
Boyish.. Still xsuka ikat rmbut or ltk pape ats kepala. Kuat merajuk if xdpt ape dia nak. Pergh. Kene pndai handle. Kne kt aku mmg naik tgn. If dgn papa dia sbr skit. Hehe. Dr pg smpi mlm tv tu disney jr dia je. Smpi sume kartun dia tau kul bape, n follow lagu2 kartun tu. yg hujung2 la. Tp plg kelaka dia nyanyi lagu Dibo. B4 ni xheran dgn adik, tp lps raya agaknye tgk kazen yg kakak2 tu lyn adik kcik dorg, hannah cm follow n slowly pndai nk layan lia n main dgn adik dia. Tp ttbe kdg bertukar ganas dia penyek2 adik dia. Fuh. Lia dh jatuh katil ms nk msk 4mo sbb digolekkan dek Hannah okkk. Ape lg ek? Dlu ms 1-2yrs dia xkn nk kawan if br jmpe. Dh laamaaa warmup br dia ok. Tp skrg dia dlu yg start. Kdg dgn mamat posmen or mamat tkg rumah pn dia "hai" dlu. Aku takuttt. Skrg kan mcm2. Jgnla ko nk ramah sgt dgn org dewasa esp lelaki hannah oi.. Huhu. Slowly aku kdg ckp "ni(tnjuk private part) boy xleh pegang ok?" Smbil suruh dia repeat. Huhu. Hrp2 dia igt. 

Camelia : 
Ha bdk kcik ni! Rasanya masa aku mmg byk habis kt dia ni saje. Nk buat mcm mana. Direct feed kan. Kdg rs energy habis sbb dia je. Kdg rs nk give uppp. Skt satu bdn kelek dia je. Mental exhausted pn ye. Kesian hannah kdg dia tgk tv sorg ms aku dlm bilik feed lia. Or ms dia nk susu aku kene ckp tgu kjp mama susu adik. Or ms dia nk bsh berak aku ckp tgu kjp. Rs mcm unfair. Sigh.. 
Hari2 aku rs satu cabaran nk hadap dua budak ni. Wpn hari2 ade je isu dgn diorg ni, tp xde pulak luntur smgt nk duk umah. Haha. Sama mcm org kerja. Menyampah n mls nk g office pn tp still hadap jgk. Cmtula aku pun kakaka. Esk hari nye a brand new day. Start balik tanpa jemu. Camelia dh 5mo. Dh pndai meniarap tp xreti tbalikkan bdn. Nk kata berat xdela debab smpi xleh tbalik. Berat latest pn xsure sbb xg check. Vaksin asik xde je. Delay lama dh ni. Xlama lg dia dh nk mkn. Skrg pn dia dh nganga2 leleh air liur n bila tgk aku mkn dia pndang mcm nk telan. Aku kdg bg je skit kt bibir kehkeh. Dh ank kedua ni xde strict sgt pn. Sjk dia naik bln ni mcm sng plk dia layan diri sembang sorg2 main air liur n tgk kakak dia main. Kalau x asal meniarap je ek ek ek. Rimas gle kot.nk tgl buat kje pn xsenang. Aku anggap tu fasa nak naik bulan punya oerangai. Mmg dr xmn hannah, if naik bln, ank2 aku mst prangai gtu. Huhu. Siang skrg ok la dia tdo ptg lama. Pg dlm sejam. Tp mlm ok. 9-10 bwk naik tdo. Xde jaga tgh mlm ke apa. Sbb tu if dia jaga kul 4-5pg mst rs rare. Ade skali hari tu dia jaga 4pg kot seremban siap meniarap mcm nk main. Hoh. Nsb bkn hari2. Memandangkan dia df, so kali ni co sleeping la. Oh i miss husband sleep nx to me. Huhu. Kdg rs zmn hannah dlu lg sng. Tp kr rs zmn lia lg sng. Yela sbb dlu dia buat susu hannah. Skrg aku 24/7 kne bg lia. Huwargh. Ape lg eh. Xde ape sgt lia pye achievement for now. Aku just hrp cpt dia bljr duduk haha. Sng bwk jln g kdai makan ke apa xyah dipegang;p
Tapiii nk start balik study psl solid food alahaiiii. Mls nyaaa *yawnn*
Tp dh duk umh kene la gigihkn diri jgk kannn. Huhu. Eden toraiiii. Hrp2 bila lia dh mkn, hannah pn akan ikut skali slera makan bile tgk adik mkn. Huhu

Dia kalau dpt diri cmni plg suke. Jenuh la nk pgg dia je kan 
Suke jelir2 lidah cmtu
Oo dia ni ske camera. Mcm tau je org nk bergambar. 
Sampai hari ni still wondering bila lia akan ade iras Hannah. Lain btul muka dua bradik ni. Kjp2 ade iras. Kjp xde. Hehe..

K la bye good night.

Tuesday, August 4, 2015

Of aqiqah/open house(es) and birthday celebrations

Gah..aku dh type half td ttbe batt kong xsmpt save. Trus kelaut mood nk type balik. Its raining cats and dogs out there, sjuk sdp tdo. Nk update blog cpt n tdoq! Buat point2 jelah...
11ish - doa slmt
12-3pm - mkn2. Menu kambing golek,ns briyani, aym msk merah,daging palembang, dalca, nenas bombay, buah oren, air sirap oren. Mil buat kek choc. Mama buat lontong n bhun goreng. Order karipap pusing from mkcik aku. Air teh o pns. N dadih. Lupa plak. Huhu. Yg ramai ckp sedap nasi briyani, kambing golek, kek choc mak kr n karipap pusing. Lenkali aku buat kek choc tu bebanyak la ye. Gahaha. Aku nk try buat sndri nt.
Layan gmbr jelah eh. 
Adter few attempts nk gmbr family..hannah tu merajuk ape ntah.asik nk merajukk je kejenye skrg. Nk dgr ckp dia jeee. Baju aku main sauk je baju ape ade dlm almari. Xvogue de vas pn badan gemokk cm wan maimunah aku ha sedeyyyy
With our backbones. Mama and ibu. Nenek dan opah hannah. 
Menggedik w adik2 ipar n my sis..
Quite blurry la gmbr ni.. Us before mjlis start..

Tgh selawat nabi
Pics courtesy from my neighbour blkg rumah hehe
Sedap. Adik aku yg xmkn kambing pn ttbe telan kambing. Dia ckp xbau. Yay.tq poyaty for the contact nmber!
Antara neighbours yg dtg n sempat snap..if jiran xajak gmbr aku pn segan nk bergambar huhu..ms ni la dpt knl jiran setaman ha. Sll kt wassap group je. 
UM clans
Ex colleague, cousins and friends. Truly appreciate! Sorry ade lg yg xterkolaj. Xlarat nk godek2. Hahaha. Thank you for coming babes..sorry xdpt sembang sgt etc.busyyyy
Tudiaa org plg busy lol! Besar dh dia. 3thn dh sobsss. Happy bday Hannah! Mama syggg hannah wpn mama sll marah hannah wuwuuwuw.
Lps cousin dia Iris smpai, start potong kek. Sj je sbnrnye bg dia feeling nyanyi lagu bday n potong kek dh alang2 sedara n rmai kids sume ade. Nothing fancy. No theme whatsoever cz mak dia mmg xkreatif/gigih dan tiada budget  Heheh. If nk tema2 pn jenuh. Makcik ni segala kartun kt disney jr dia suke. Haha. Mmg serabut pikiran if ikut dia. Anyway ni pn dia excited dh. Easy to please. 
Kids lain pn excited cz tgk ade balloons. Giveaway free balloons to them. Adik2 aku la tkg pam haha.
Hannah n her fish. Bday present from aunt caca. Nk try tgk dia bole jaga ke x. 

Ok la food ckup, nervous akak. Cuma kambing golek la abis dlu. Half tu msk sup kambing. Anyway, thanks pd yg dtg. Sorry terkurang ke apa k..thanks to my famly esp my mom n mil, husband n my siblings :)
Malamnye sempat la jengah open house jiran dpn umah n lorong lain yg kebetulan buat open house. Letih pn tnjuk muka la kan. Sdpnya menu diorg. If perut aku xknyg lg mmg aku tmbah berkali2
Mama yg penat dan Hannah yg xreti3 letih >_<

The next day (sun), lps mama blk Seremban, aku pn keluar g Quill City Mall di tgh KL tu. celebrate bday anak kawan. 
Sebaya Hannah. First time kot jejak Quill ni. Bole thn best jgk tp xsmpt tawaf pn.
We went to big daddy little chef cafe straightway. First guest yg smpai kot. Hahaha
Theme dia red, white n black. So yeah..
Love the food, deco, cake, esp brownies yg chewy gooey ni. Pergh sdp. Bread pudding pn sdp gils mak kr kata. Haha. small guests n very intimate party i'd say..
With Yati. Mama to Harraz Aryan d bday boy.
With UM clans. Sorry xdpt sembang sgt pn dgn diorg ni. Huhu. Credits pics to yati btw
Thank you yati&hidd for having us. Tu la Harraz Aryan d handsome boy. Happy birthday in advance Harraz. Ignore my huge body pls ahem..

Later in the evening, kitorg g smyg kt masjid negara(too bad aku period rupanya), then ke lake garden. Bwk hannah main je. 
Selamba ltk Lia dlm stroller ni. Sbb mls nk bw dia n xbwk stroller combi. Elok n mau je pulak dia siap tertido2. Huhu

Tea time di ipoh station,puchong. Sbb mlm tu nk anta mak kr naik bas balik KK. Thats why smpi ke mlm br smpai umah. Exhausted habaq hang.

Bye! Good nite! 

Wednesday, July 29, 2015

Raya 2015

Assalamualaikum and hello! 
First of all Selamat Hari Raya Aidilfitri people! 
Aku akan buat sependek seringkas mungkin haha. Busy duk umah kalah dari masa bekerja ok. Rasa mcm g kje lg byk ms melepak kt ofis siap boleh update blog hari2 :p

Ok ini cerita sebelum raya. Actually sebelum puasa. Aku dh gedik ajk KR shopping baju raya. Konon2 nt bln puasa xnk sbok2 dh kuar. Tp KR jwb "yela tu. kang kuar jgk cr itula cr ini la".heh. Tu biase miahah. G jakel mall kL je trus.
Beli baju siap je. Xde ms nk hntr tmpah. Kdg bli siap lg pueh ati. Tp rs mcm nk tmpah thn dpn. Tp kene seawal thn la jwbnye cr kain. If hegeh2 mls akuuu. Sepatutnya baju raya aku yg kelabu bermanik2 tu. konfiden sgt dh try size L so xyah try bj tu. aku try bj lain L ok je. Skali blk umh ketat. Sedeyyy. Last2 aku bg mak aku bj tu. aku g cr bj lain. Jmpe lah kt losravelda. Aku ssh aa nk bli online. Aku ade byk isu keraguan. Haha.

Raya thn ni sepatutnya turn aku weiiiii. Tatapiii...mak aku awl2 dh kawtim dgn mak kr. Dia suh aku balik kuala kangsar je terus. Sebabnye thn ni mak kr raya sorg2. Kakak dia raya umh mertua. Abg kakak lain sume raya mertua/raya umh sndri. So raya ketiga br jumpa kt kuala. So plannye kitorg ulang alik Tapah - kuala(mmg dr kcik smpi beso aku raya Tapah sbb kg mak aku kt situ. Xpnh lg raya seremban). Kisahnye mak aku ni kesian kt mak kr ler.. Dia ckp kt tapah dh ramai. G la teman mak kr. Besan yg baik kannn lol. Aku sedih aa jgk. Aku nk raya dgn mak aku huwaaa. Wpn mmgla dkt,myk oi myk tgh mahal, gigih ulg alik, tp aku nk bgn pg raya ngadap muka mak aku sobsss. Dahle aku bkn tlg msk sgt pn kt kuale. Menantu hantu. Mak kr skt kaki pn aku tlg gtu2 je. Asik ngempengkan si camelia>_<

So first raya, aku smpi tapah around 11.30pg. Diorg dh slmt round 2 rumah lot. Mencik ahhh..
Sedih oi pg raya kt kuala xde spe melainkan kitorg je. If thn yg turn kr meriah aa. Pg2 sume dh ade bgmbr pn smpi 2jam. Ni kt kuale b4 grk blk tapah.
Sedih ah amik gmbr sesame sndri je. Pttnye hepi2 turn aku tp aku rs cm aloh..apsal turn aku jd xbest ni

Smpi Tapah. Yahuuu. Tghari pns pn nk gak gmbr xkiraaa. Dua adik laki aku sume raya mertua. Tgl caca tu je dgn mak aku ha. 
Ptg tu aku dh xthn pns. Wpn bj tu bf n wudhu frenly, aku rimas. Tkr top baju kedah je. Laki gue msh setia berbaju melayu. Bagus kipidap. Dia xde hal suh pkai smpi mlm pn. Smpi raya 3 pn dia ok je wakaka. Btw igtkn nk tdo Tapah mlm tu tp dh alang2 raya Ipoh, kosernye nk ptg blk tpah. So blk jela kuala. Nmpk? So rya turn aku dgn famly side aku jd 1hari je sbnrnye. Sobss. Kt sni aku rs cm xadil.bkn slh sesape wpn aku rs nk blame mak aku. Hahaha. Aku ckp mama ni "halau" lisa aa..mak aku ckp bkn halau. Kesian kt mak kr. Lgpn sne lg selesa dr umh nenek aku tu. aku kn ade ank kcik katenye. Foineee

Raya 2 - xg mane. Tp pki je le bj raya mix n match bj thn2 sudah. Nsb org gemuk cmni la. Bj xmuat la kain ketat la. Hish..rs bleak je raya kedua xg mane. Tgu org dtg je. 
Raya 3 - br la meriahhh ble sume kakak abg kr balik. Tp xde sesi gmbr mcm thnif turn kr. Paham? If turn kr diorg sume sah2 raya 1st kt kuale. So awl2 pg sume dh berdslr amik gmbr famly smpi bjam2. Pengsan. Trus g braya umh sedara2. 
Raya 4 - smbg raya. Benda plg best raya kali ni keje aku mkn durian jelahhh. Dr puasa smpi ke raya. Setiap rumah aku raya mst ade durian. Free. Jgn ditolak. Sedap2 kot. Smpi satu thp kr kata he cannot telan anymore. Gemuk dh. Hahaah. Tp ble dh dpn mata tgn msk mulut ngap jugak. Kire blk KL ko xkn rs tkilan dh sbb dh puas mkn. 

Raya 5 balik puncak alam dh. Aku plg tingin nk singgah paktam cafe kt rnr tapah tu. sll lalu byk kali mst xjd kdg sbb jem rnr. Mls nk singgah. Dpt pn kali ni. Mee rebus dia pergh. Pstu raya dgn cha kt rnr hahaha. Nk kata kebetulan pn x. Sbb mmg msg2 tau cha trun dr cameron. 

Last wiken br la blk seremban. Raya n9 pulok. Blk tgk nenek(mak arwah ayah aku) n sdara2 side arwah ayah aku
 Tu jela kisah raya. Mlm 25 july tu dinner celebrate bday mama in advance. Her bday 26 july. 
Dlm pada aku sedih frust psl turn raya yg mcm xwujud turn tu, syukurlah msh dpt raya ye dak. Tp aku dh siap pk, wpn thn dpn raya turn kr(hrp2 dpt le jmpe nx ramadhan ngee),aku nk lepak side aku dlu. Mlm raya br smpi kuale. Bole? Kahkah. Ade agenda aku miahaha. 

Yennyways this coming weekend adalah bz. Kitorg buat akikah Camelia cum kenduri msk umah cum open house n tmpang skali bday hannah. Bday dia kan 2 aug. buat jela 1aug tu. heh. Neves aku tkt makanan xckup. Spe nk dtg meh le. Ngehehe. 
Pnjg plk. Ampon. Dh lama xblogging gini la jdnye. Ta!