Friday, April 22, 2016

What's up?

Halloooo! Gosh ni rekod lama xupdate ni. Im still around. Sll bkk blog nk baca blog org je. Then blah. Mls nk update plus xde masa sgt *rolling eyes* 
Just update fb,IG and twitter je sllnya..
So lets make it short n straight to d point.  Hehe
1. I am pregnant! Yes. No 3 is on d way people. Hahahahahah. Nak kata unexpected tu x lah. Dh ko mmg gatei xprotect ms tgh subur. Haha. Unplanned tu ye. Yeah selambe aku ngaku. Mcm gelabah jgk lah. Br beranak march 2015 ttbe beranak lg thn ni. Tension jgkla memula. Bukan apa. Letih okkk. Tp agaknye ade hikmah. Hikmah dia mmg xkan la kerja blk. Lol. 3org nk hntr nursery. Cost dia fuii. Baik la jg sndri je. Haha. Dh almost a year jd SAHM. So far i am happy. Biaselah ade ups n downs, ade meroyan drama etc. Tu normal. Org xnormal je xde drama kot lol. Bit seriously, aku mmg rs nk ttup kdai je lps ni. Girl ke boy ke ttp nk stop. Mmg dr dolukala b4 kawin aku dh psg impian stop brnak b4 35 hahaha. Husben pn stuju je. Sbb dia pn letih tgk aku haha. N honestly aku bkn fan ank ramai gagagaga. Kalau bole nk 1 je, tp dpt lg sorg. Ttbe ehh dtg lg 1. Haha. Cuma dh tuhan bagi, terima jelah. Heh. Hrp2 target stop tu jd lah. Jgn ttbe gatei plak nk tmbh lg 1. Itu aku pn xbrani ckp. Haha .wait n see jelah. Hey unplanned doesnt mean unwanted ok? Gender? Tggu jelah bila dh beranak nt. I am entering 3rd trimester now. Due somewhere in July. Hope sempat mkn lauk raya pls.

2. Husband finally tukar kerja baru. New workplace(damansara). After 8 years setia w previous company. Haha. Kali ni shift 2/3pm till 11pm/12am. Cz dia handle europe. Memula mcm risau jgk xleh adjust life. Tp lama2 ok. Seronok jgk sbb pagi dia ade so dia bole hntr & ambik hannah dr school. Drive me beli brg dapo, running errands etc. Kihkih. Ptg dia xde tu sama je mcm kje dlu. Keje dlu blk mlm gak 7-8pm sbb jem. Bezanya skrg drag je till midnite. Anggap jela mcm dia g futsal kata kwn2 aku hahaha. 

3. Hannah ok aje at school. Ade la progress. Like baca alfatihah, surah2,step solat, menulis abc alif ba ta, walaupun tulisan still xbrapa lawa but nevermind. Selera mkn pn ok la. Kdg mood dia ok dia mkn byk kdg xnk mkn. Tp improvement tu ade. Free diaper iamg n mlm. TAPI, time nk berak still nk pakai diaper. Ugh. Xpelah nsb time berak je hahaha. Hrp2 thn dpn dh tau nk berak kt toilet bowl >_< 
Dh bole main dgn adik. tp kdg dilepuk2 nye jgk adik. Grrrrr

4. Camelia - ahh this clingy girl! Still attached to my boobs. Confirm mmg susu dh xkeluar. Tp dia tetaplahh nk bergayut. Utk penyedap tido. Pacifier dia xnk. Ahhhh rs mcm rimas n dh lunyai. Bila la nk lepaskn trus ni dikk. Tp dia ni la kesayangan. Suka dipeluk. Happy. Kesian kalau kene ketuk dgn kakak muka dia pasrah je. Nangis cr mama. Nsb la dpt kakak mcm tu dik. Lia ni ske menari. Hantu didi&friends. Hehe. Pening aku kene bukak youtube kt tv every day, msm kakak g school. Kalau kakak ade kirim slm la. Kakak conquer disney dia je. 

5. My small biz - nurraysa. So far so good. Walaupun order xmsk hari2, tp every week mst ade order. So ok la kan. Buat duit jajan bdk2 ni kate org. Hehe. 

What else, tu je la kot. Diakhiri dgn their picture : 


Till then. Daa!

Monday, November 16, 2015

Nurraysa and me

*sticky post*

Assalamualaikum and good morning!

I nak share my experience guna this products - Nurraysa. 

Actually, produk Nurraysa ni ade banyak tau. Senarai produk nurraysa :

1)Sabun
2)Set trial
3)Spray
4)Serum
5)Uv cream
6)Dd moist cake
7)Lipstik
8)Loose powder
9)Blusher
10)Lotion
11)F.wash
12)Eye liner
13)Shampoo

But, for the time being, i only use these 3 items.

Nurraysa Collagen Soap, Glowing DD Moist Cake and Pearl Magic Lipstick ;)



1. NURRAYSA COLLAGEN SOAP
-merawat jerawat, jeragat parut, kulit berminyak, eczema, ruam, gatal, kurap, panau, psoriasis
-55 gram (kegunaan 1-2 bulan)

Chemical free.
100% natural dan organic.

Kandungan Nurraysa Beauty Soap : Glyserin, minyak zaiton extra virgin, herba, susu kambing, collagen

Cara Guna : Cuci muka 3kali sehari , sapukan buih-buih sabun di wajah, biarkan 1-2 minit, bilas sehingga bersih.

Nurraysa beauty Soap sesuai untuk lelaki,wanita dan kanak-kanak. Baby pun boleh guna sebab 100% natural tiada tambahan bahan kimia,ade kelulusan kkm dan buatan muslim


Before
After around 2 weeks using this soap...ade la perubahan sikit. Yg penting konsisten, sabar...moisturiser aku pakai Simplysiti je nk habiskn. Syg. Hehe..mlm. Tp duduk rumah mmg aku xpki moisturiser pn. Nk kuar br pakai huhu.
Nanti dh ckup sebulan dua i will update latest result k.
Baby yg ade mslh ruam dan eczema juga boleh try...

2. Dulu, if nak keluar mesti tepek foundation Sephora yg ntah bila nk habis, tepek bedak, lps tu looser powder bagai. Skrg, rs mls n kdg mcm xsempat pn. Mind you aku mmg xsuka spend masa lama2 duk mekap dpn cermin. Aku nk cpt. Sesuai sgt la pakai bedak Glowing DD Moist Cake ni. DD stands for dynamic defense. Its a foundation+powder+concealer. Ada pelindung uv spf50 dan plg penting tiada silikon so ia mesra wudhuk mesra solat, bila nak ambil air sembahyang, xpayah cuci bersih,nak wet wipes ke apa pun xpayah.air wudhu' boleh meresap rata ke kulit so boleh dipakai dan dibawa solat. So, if g jln2 tu, skjp je bersiap balik lps solat. Touch up balik skit2. Settle!

Lps tu pearl magic lipstick Nurraysa ni pun best. Tak hitamkan bibir cz tanpa plumbum,lembapkan bibir kering & merekah. Bila pakai rasa mint2 sejuk berangin. Bau apple.
Ha,warna lisptik akan berubah mngikut aliran darah si pemakai. Lama jgk bertahan tu. Nak sapu banyak kali pun xpe. 
Sejak ada bedak ni senang ok. Nak g memane if ttgl beg mekap just bwk bedak ni and pearl magic lipstick pn dh ok! Skjp je xsmpi 5min dh siap! Xdela kdg pucat kusam je g kedai hehe. 
New packaging
Mine is medium. Ada 3types - light, medium and dark. 


Before
After 
#nofilter #noediting
Taken by my mother using her Lenovo hp. No filter. Nmpk flawless je mihmihmih:p

KANDUNGAN DALAM NURRAYSA GLOWING DD MOIST CAKE
Air Zam Zam,Cocos Nucifera (Coconut) Oil,Olea Europaea (Olive) Fruit Oil,Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil,Gluthathion,Apple Stem Cell,Collagen,Titanum Dioxide,Glyceryl Stearate,Kigelia Africans Fruit Extract,Glycyrrhiza Glabra(Licorice) Rroot Extract,Aloe Bbarbadensis Leaf Extract,Tocopheryl Acetate,Vitamin A, C & E

Kandungan Pearl Magic Lipstick:
Collagen,Vit. E,Pearl (mutiara),Olive fruit oil,Sunflower seed,Virgin coconut oil.

🎉NURRAYSA MUHARRAM SALE (1-15 Nov)🎉 PROMOSI 📢 
Nurraysa harga runtuh sesangat....
Dapat Nurraysa skrg....!!! Produk mesra solat, mesra wuduk 100% organik.. halal... 

🌸 Sabun
Promosi
1 sabun : RM29 harga asal rm 70
3 sabun : RM80 harga asal rm 100
*exclude postage .

🌸Combo 1 sabun + 1 trial set
Promosi
Sem : RM90
Ss : RM95
*exclude postage


🌸Set kosmetik 🌸
DD Moist Cake RM39
Loose Powder RM50
Lipstik RM30
Eyeliner RM35 💄PROMOSI RM115  Jimat RM39
*exclude postage 👑👑👑
Postage
Sem : RM6
Ss : RM9

So apa lagi, if you're interested to try this product, leave a comment. I'll pm you ;)

Or whatsapp me 012-9062674

Jom martabatkan produk muslim.

Thursday, November 5, 2015

Gigi, sekolah dan 30

Assalamualaikum and hello!
Haha gitu tajuk. Senang fokus dua topik sekali harung. 

1. Check gigi 
So far gigi hannah ok dr sejak tumbuh. Tak senget2. Elok je. Tapiiii sejak early May aku rasa gigi dah start ada karies. Ish.. Xbest btul. Susu dan botol susu mmg penyumbang i read somewhere. So  sbb tu la baru2 ni kitorg bwk hannah check gigi. Her first experience.. Tak susah pn nk cari cz ada member dah penah bwk to this clinic - Smilework dental care kt oasis ara damansara. Best kot clinic ni. Assistant dia ahemm category handsome haha. Ambience pn nice je. Doc nye pn baik dan pandai layan bdk2. 
Sambil tggu turn, ank bole main kt this corner. Parents boleh bancuh hot tea smbil tgk tv/bc magazines. Hehe. 
With the dentist - dr ikhwan. Muda lg orgnya. Married. Its not hard to ask hannah naik kerusi tu. Tp dia xnk lean ke blkg. Xpe lg. memula nganga tp lama2 lps tu suruh nganga lg dh xnk. Dia sibukkk nk cpt nk smbg main kt luar. Sheeesh.. Sbr je. Check up only rm20. 

2. School
Aku mula scout school area rumah ni since September. So far taska mmg byk. Aku try kcikkan scope. GA n little caliph mmg xtgk. I dnt knw why. Ada 3 choice ms tu. Smart readers kids(srk), qdees and PASTI(xigt nama penuh haha). 
Aku mcm tertarik dgn srk but the location..shoplot..bit turn off la pulak. To cut the long story short, inshaallah we chose Qdees for nx year..

Apparently Qdees buat 3days trial class. Hannah smpt attend 2days je cz we're in seremban ms tu. 

Some of pics i got from their facebook, everyday dorg upload gmbr aktiviti students :)
So far hannah ok. Xnangis pn aku tgl. Dh biase dr kcik duk nursery dlu kan. Hehe. Kelam kabut dua hari nk mandikan dia. Bgn pagi tu xde hal. Tp nk suruh mandi ya allah...procrastinator btul! Dhla mak pn jenis bgn lmbt. Tdo lps subuh. Pardon me. Kikiki. Hrp2 thn dpn hannah start skola aku pn berubah la jadual. Bgn awl huhu. 

Back to the main topic, my main objective is for her to learn and have fun, to interact and socialize and to develop the habit of going to school.
Smart Reader Kids and Q-dees also emphasise on reading skills, with both having their own set of reading materials
Aku mahu Hannah bergaul, berkawan, bermain disamping belajar perkara-perkara yang aku tak mampu ajar dirumah. (Homeschooling - dnt think i can/hv d time..mana nk handle adik, housechores.. Again lain org lain la cabaran)
Belajar bahasa Inggeris sikit-sikit, supaya nanti tak terkejut dan pengsan bila masuk darjah satu kawan-kawan semua cakap English berhabuk....hahahha..
Both SRK&Qdees pn ade islamic lesson. 
Di SRK ada subject bhs arab bwh pakej smart tadris. So far aku smpt tgk dua school ni je. PASTI tu xterpegi pn huhu..
Hope Hannah bljr rajin2. We as parents just try utk berikan yg terbaik yg termampu..
Sekolah mana2 pn tak apa..Children at that age,memang cekap ingat & hafal, tapi kalau tak ada bimbingan kat rumah pun tak ada maknanya. So pilihlah mana satu yang affordable to your pocket & sensible to your childrens' development...

3. My birthday - big three O!
I am officially 30 years old... Ok dh penat nk type pnjg2 luahan hati. Tgk ig jelah hahaha. But im get over it dh pun. Haha. Nothing fancy. Balik seremban, main bowling(something yg dh lamaaa xbuat sjk pregnant Hannah), mkn2 w beloved ones. Tu je. Syukur alhamdulillah. Masih sihat dan hdup di dunia ni. Matured. Lol. 
Syg,lets train her jd bowler like Shalin zulkifli. Hahaha. 
My kesayangans on my bday...
No bday cake this yr. aiskrim je ckup. Heh. 
30 years old me on 2nd Nov 2015

Thats it. Pen off. Nite!