Wednesday, July 29, 2015

Raya 2015

Assalamualaikum and hello! 
First of all Selamat Hari Raya Aidilfitri people! 
Aku akan buat sependek seringkas mungkin haha. Busy duk umah kalah dari masa bekerja ok. Rasa mcm g kje lg byk ms melepak kt ofis siap boleh update blog hari2 :p

Ok ini cerita sebelum raya. Actually sebelum puasa. Aku dh gedik ajk KR shopping baju raya. Konon2 nt bln puasa xnk sbok2 dh kuar. Tp KR jwb "yela tu. kang kuar jgk cr itula cr ini la".heh. Tu biase miahah. G jakel mall kL je trus.
Beli baju siap je. Xde ms nk hntr tmpah. Kdg bli siap lg pueh ati. Tp rs mcm nk tmpah thn dpn. Tp kene seawal thn la jwbnye cr kain. If hegeh2 mls akuuu. Sepatutnya baju raya aku yg kelabu bermanik2 tu. konfiden sgt dh try size L so xyah try bj tu. aku try bj lain L ok je. Skali blk umh ketat. Sedeyyy. Last2 aku bg mak aku bj tu. aku g cr bj lain. Jmpe lah kt losravelda. Aku ssh aa nk bli online. Aku ade byk isu keraguan. Haha.

Raya thn ni sepatutnya turn aku weiiiii. Tatapiii...mak aku awl2 dh kawtim dgn mak kr. Dia suh aku balik kuala kangsar je terus. Sebabnye thn ni mak kr raya sorg2. Kakak dia raya umh mertua. Abg kakak lain sume raya mertua/raya umh sndri. So raya ketiga br jumpa kt kuala. So plannye kitorg ulang alik Tapah - kuala(mmg dr kcik smpi beso aku raya Tapah sbb kg mak aku kt situ. Xpnh lg raya seremban). Kisahnye mak aku ni kesian kt mak kr ler.. Dia ckp kt tapah dh ramai. G la teman mak kr. Besan yg baik kannn lol. Aku sedih aa jgk. Aku nk raya dgn mak aku huwaaa. Wpn mmgla dkt,myk oi myk tgh mahal, gigih ulg alik, tp aku nk bgn pg raya ngadap muka mak aku sobsss. Dahle aku bkn tlg msk sgt pn kt kuale. Menantu hantu. Mak kr skt kaki pn aku tlg gtu2 je. Asik ngempengkan si camelia>_<

So first raya, aku smpi tapah around 11.30pg. Diorg dh slmt round 2 rumah lot. Mencik ahhh..
Sedih oi pg raya kt kuala xde spe melainkan kitorg je. If thn yg turn kr meriah aa. Pg2 sume dh ade bgmbr pn smpi 2jam. Ni kt kuale b4 grk blk tapah.
Sedih ah amik gmbr sesame sndri je. Pttnye hepi2 turn aku tp aku rs cm aloh..apsal turn aku jd xbest ni

Smpi Tapah. Yahuuu. Tghari pns pn nk gak gmbr xkiraaa. Dua adik laki aku sume raya mertua. Tgl caca tu je dgn mak aku ha. 
Ptg tu aku dh xthn pns. Wpn bj tu bf n wudhu frenly, aku rimas. Tkr top baju kedah je. Laki gue msh setia berbaju melayu. Bagus kipidap. Dia xde hal suh pkai smpi mlm pn. Smpi raya 3 pn dia ok je wakaka. Btw igtkn nk tdo Tapah mlm tu tp dh alang2 raya Ipoh, kosernye nk ptg blk tpah. So blk jela kuala. Nmpk? So rya turn aku dgn famly side aku jd 1hari je sbnrnye. Sobss. Kt sni aku rs cm xadil.bkn slh sesape wpn aku rs nk blame mak aku. Hahaha. Aku ckp mama ni "halau" lisa aa..mak aku ckp bkn halau. Kesian kt mak kr. Lgpn sne lg selesa dr umh nenek aku tu. aku kn ade ank kcik katenye. Foineee

Raya 2 - xg mane. Tp pki je le bj raya mix n match bj thn2 sudah. Nsb org gemuk cmni la. Bj xmuat la kain ketat la. Hish..rs bleak je raya kedua xg mane. Tgu org dtg je. 
Raya 3 - br la meriahhh ble sume kakak abg kr balik. Tp xde sesi gmbr mcm thnif turn kr. Paham? If turn kr diorg sume sah2 raya 1st kt kuale. So awl2 pg sume dh berdslr amik gmbr famly smpi bjam2. Pengsan. Trus g braya umh sedara2. 
Raya 4 - smbg raya. Benda plg best raya kali ni keje aku mkn durian jelahhh. Dr puasa smpi ke raya. Setiap rumah aku raya mst ade durian. Free. Jgn ditolak. Sedap2 kot. Smpi satu thp kr kata he cannot telan anymore. Gemuk dh. Hahaah. Tp ble dh dpn mata tgn msk mulut ngap jugak. Kire blk KL ko xkn rs tkilan dh sbb dh puas mkn. 

Raya 5 balik puncak alam dh. Aku plg tingin nk singgah paktam cafe kt rnr tapah tu. sll lalu byk kali mst xjd kdg sbb jem rnr. Mls nk singgah. Dpt pn kali ni. Mee rebus dia pergh. Pstu raya dgn cha kt rnr hahaha. Nk kata kebetulan pn x. Sbb mmg msg2 tau cha trun dr cameron. 

Last wiken br la blk seremban. Raya n9 pulok. Blk tgk nenek(mak arwah ayah aku) n sdara2 side arwah ayah aku
 Tu jela kisah raya. Mlm 25 july tu dinner celebrate bday mama in advance. Her bday 26 july. 
Dlm pada aku sedih frust psl turn raya yg mcm xwujud turn tu, syukurlah msh dpt raya ye dak. Tp aku dh siap pk, wpn thn dpn raya turn kr(hrp2 dpt le jmpe nx ramadhan ngee),aku nk lepak side aku dlu. Mlm raya br smpi kuale. Bole? Kahkah. Ade agenda aku miahaha. 

Yennyways this coming weekend adalah bz. Kitorg buat akikah Camelia cum kenduri msk umah cum open house n tmpang skali bday hannah. Bday dia kan 2 aug. buat jela 1aug tu. heh. Neves aku tkt makanan xckup. Spe nk dtg meh le. Ngehehe. 
Pnjg plk. Ampon. Dh lama xblogging gini la jdnye. Ta!

Monday, June 8, 2015

After a month being a "homemaker"

Holla!!! 
Rinduuunya nk blogging. Takde masa hilang idea nk tulis ape(cliche i know) tp aku kene tulis gak nanti lupa. Boring2 leh baca balik. Ni pn sbb xleh tdo. Ank2 dgn laki sume dh gone smpai london. Hahaha

Nak mulakan dgn ape ye. Haaa, pejam celik dah sebulan aku jd housewife. And.. I'm happier than Ive ever been. Haha. Cuma bila nk shopping tu ttbe rs stress xckup duit. Haha. N i miss driving nk g kje n office. Org2nye aku xrindu. Workloads pn aku xrindu haha

Oh seriously, aku tau bunyinya cliche tp lg letih oi mental fizikal. Haha.

From my experience selama sebulan ni  taking care of a home, is quite a chore. Constant cleaning, cooking, and running errands, groceries, laundry. That's enough to keep me busy. Belum cerita budak berdua tu lg huhu. 

Let me tell you my routine for the past one month.
- camelia jenis bgn dua kali. Tgh pg buta kul 3/4 n around 6/7am
- the latter tu mmg kdg aku smbg tdo(sllnyela ngntuk aa haha) or sbb KR jnis g kje lmbt say around 9ish, so i hb time to prepare bfast. If xbuat bfast ni rs fail bebenor. Dlu kje xpe ade excuse haha. Mama pesan "jgn biar laki kuar umah perut kosong. At least secawan kopi pn xpe"(kalau dh xsmpt sgt). Gituh. Huhu. I try my best la prepare bfast n tapau lunch for him. Dia ni bz smpi xkuar lunch. So if ade bekal tu mcm okla hehe

- ms kr tgh siap, kdg aku mandikn lia or hannah. Lia xde prob. Hannah tu haaa.. Susah btul suh mandi. Kitorg hntr dia playschool btw. Atleast aku ada masa nk wt kje umh n lyn lia. Ms memula dlu cm ksian nk anta sbb aku ade kt umh tp kesian jgk tgk dia hari2 tgk tv main. Main sorg2 kdg ble aku duk kelek lia. At least g school ade kwn n mingle around. Start 9.30-11.30.  Tp hannah ni sll dtg lmbt>_<
Byk sgt ragam. Ckp ngntukla, nk mnum susu dlu la br mandi, tp lps tu xmandi2. Kdg kr anta kdg aku anta. 

- ms dia kt school, aku dh susukn n tdokan lia, laju2 kemas rumah ats bwh(tp area ats xkemas2 lg pn haaa) ,masak lunch, laundry etc. berpeluh2 wei. Aku rs dr celik mata sampai mlm aku peluh2. Rimas sungguh. Duk dlm aircond pn peluh2. Nk tdo je xpeluh dh. Fuh.. Tp xkurus gak. Demn. Haha

- around 11.30-12 amik hannah. Kdg dia nk mkn lg lps mkn kt school.ikut mood. bab mkn ni msh mood xmenentu. blk school tgk tv. main. aku cm biase la, menebengkn si lia. kdg kesian hannah main sorg tgk tv,aku dlm bilil tdokan susukan lia huhu. plg rs guilty ble lia tgh nyusu,hannah pn nk susu jgk. satu hal nklpskn diri n bancuh susu dia. huhu

- if bdk bdua ni tdo ptg best skit. around 530mandikan lia, or hannah if dia nk. kalau x tgu la dia serah diri. haha. if rajin aku bwk dia g main basikal dpn umah. 

- sll aku msk lunch skali harung mkn jela tu smpi dinner. kalaunrajin br msk lain.
- mlm around 10 aku dh naik ats tdokan lia. hannah mainnnnn tgk disney jr dia dgn papa dia. mmg kr jela lyn dia. sll lps pocoyo dia naik bilik. tp tu pn kdg xtdo trus. golek2 gelisah nk susu la ape la. main dlm bilik dlm gelap pn jadiiiii. nsb adik dia kalau malam tdo xheran bising. tp kalau siang, sensitif gle suara hannah or byi bising sure jaga. huhuh. mmg xde prob sgt lia ni if tdo mlm. 

- tu jela aku buat pn. Cuma sjk dh xkje ni aku rajinla buat kek/brownies etc. nk mkn buat kudap2. Smbil asah skill. Haha. Mana tau leh jual nt :p
- if boringgg n rs nk keluar aku keluar la g mall ke haha. So far dh terer dh. Xde hal kuar naik kete dgn bdk berdua ni. Hannah je banyak songeh nk itu nk ini. Kene warning siap2 b4 turun kete. Hehe. 

- hannah dh xpki pampers sgt skrg. Kencing kt toilet. Basuh sndri,psg lmpu toilet sndri. Hehe. Tp if nk berak dia mmg mntk pampers. Rs lain agaknye suh duduk kt toilet bowl. Tp basuh berak aku kne buat. Sbb nt if dia bkk pampers sndri kang terbarai taik. Memula dlu dh rasa kutip taik ats toilet floor. Nsb bulat keras cm taik kmbing. Kalau lembik?? Euw haha. Slow2 la train dia berak kt toilet. Dlu ms memula train, dia terkucil ats lantai kt hall. Menyinga aku kdg2 nk kene lap. Sobsss. Slowly dpt rentak, then ok. Pujuk pkai spender sbb dh besar hehe. N saiko ckp kesian papa kene beli pampers byk2 lol. So skrg ni isu hannah mnum susu byk bergelen2 n mkn nasi ikut mood. Pasta dia suke. Kt school xmnum susu sgt pn. Cikgu ckp dia xmntk pn. Hehe. Kt rumah je ngade lebih. 

- camelia : berat dh 5.5kg at 3mo. Baik je dia ni. Cuma kdg if angin xnk tdo dia dtg, bg la mengempeng dua jam pn blm ttu dia tdo. Ms dlm pntg dlu elok je dia nk botol. Since when ntah dia xnk isap botol if let say g knduri ke apa, n mak dia sebok nk melaram pkai kaftan so sshla nk selak2. Aku standby bm dlm bottle. Tp mkcik ni xnk mnum sgt. Tolak2 dgn lidah n mnum skittt je. Rugi ok. Huhu. Hannah dlu sumbat bottle je sng hehe. Tp lia ni mmg sng jgk jaganye. KR kata ms hannah dlu lg ssh. Mlm2 bgn bape kali. Dlu mmg kR byk handle hannah wei. Aku sbok tdooo. Dh kata dia on fm. Kr jela rajin bgn bancuh susu ank. Skrg? Turn aku. Dia sdp tdo. Dia bkn ade breast pn nk bg ye tak. Sdp je dia tdo haha. Mmg different btul la. I guess thats why hannah kamceng dgn papa dia. Papa girl sgt. 

- aku? Heheh. Berat baru 62.7kg. Pfttt. Berat b4 deliver 69kg. Xbyk turun pon. Peluh hari2 itu je turun? Lemak kt perut ni pon... Degil! Kalau bole sedekah kt org dh lama aku sedekah. Hahahahah. Nk pkai korset pn xmuat nk zip. Hish.. Tula ms pantang mls bengkung. Pdnla muka. If ade satu wish utk ditunaikan aku nk
Mntk kuruskan aku selama2nya lol! 

Satu je, i always look forward to Fridays. Hahaha. Sebab weekend kr bwk jln2 haha. Hello skrg g psr mlm pn dh seronok. Hahaha. 

favorite parts of being a housewife ni o can be my own boss and to set my own schedule. Hehe. My schedule is my own. No one is telling me what, how or when to do something. 
I like the flexibility and the lack of stress.  Not that things arent stressful w little kids. But its not the kind of stress i experienced when i worked outside my home la.. I think i never worked as hard in my life until i became a mom hahah. 

Well, takde istilah boring kot cz i don't need much time to do "my own thing" because I really enjoy what I do here at home. Hehe. 

I really love being a homemaker :)

Last but not least, selamat berpuasa to my readers(ade lg ke haha poyo perasann). Mana la tau lps ni sbulan lg br update haha. 
Ape lg eh, tu je la kot. 

Bye!

Thursday, May 7, 2015

New Journey

Hellooooo! 
Lamaanyaaa tak update. Masa ada tp xsempat3 pn nk tulis. Dah ada dua anak kan. Ni pn ttbe rs nk update sbb dua2 anak tgh tdo. I've lots of stories to share tp later lah.. Tu pn kalau igt lg or ade rs nk update la hahahaha. 

But, one thing for sure.. I am now a fulltime housewife! :)
Like finally! Hahahaha. Aku lg ske guna "fulltime housewife" ni dr sahm hehe

Aku tender resignation masa masuk bulan kedua pantang. Notis 1mo. Mmg itu la plannye pn. Nk jaga ank2 sndri kekdahnye.. Plus aku dh xde hati keje kt company tu huhu. Environment dh xbest cm dlu. So bye2!

Semalam masuk kerja hntr laptop n blah. Hehe. Rs cm xcaya pulak aku dh xkejez yela 7thn kje. Ttbe duk umah. Toksah tye aku buat biz ke apa. Tatau lagi. Aku pk skrg jaga anak jaga laki jaga rumah. Jaga bdn. Eh.Haha. Tak kurus2 pn lg hoi... Sedih. K la tu je. Buntu ttbe nk tulis apa. Later!

Pen off now!