Monday, March 16, 2015

Introduce you

Assalamualaikum, hello!
Selepas seminggu tidak bernama(dari day 1 lahir), finally adik Hannah dah ada nama...

Alkisahnya, masing2 relax sangat kali ni xfikir nama anak berbanding masa hannah dlu. Biasala ank first kan. Semua excited. Dah second lek lek je. Tapi hujung2 pregnancy tu aku ade la list down few names. Tapi KR reject, ade yg kiv. Bila mintak suggestion, masa tu dia ckp "Alia". Why Alia? Sebab dia duk tgk info kt astro ms tu tgh drama Aalia. Boleh? Senang benar cari nama. Dush.

At the same time, aku ni asik la duk pk nama. Bila dh keluar adik Hannah, msh2 still xdecide lg. Aku nak Nayli. KR n my family mcm xnak. Sigh. Konon kali ni nak pendek. Tp xleh jgk. Huhu. Nak adil, biar jela panjang mcm nama Hannah. Pk punya pk, khamis mlm jumaat decide..
Tu pn lps aku bebel kt KR. Bila nk register. Nak namakan apa ni?? Blablabla. Serius la aku rasa ade kaitan if lmbt bg nama ni. Anak mcm "xsihat" if xbernama. Cth adik hannah kene jaundice(ni citer lain if ade free time aku type haha) . Tatau la kebetulan ke apa wallahualam. Lps ada nama progress dia ok skit. Huhu. Spnjg takde nama tu aku pggl "adik Hannah" je.

So on Friday, day 7, KR g register kt JpN Senawang. Smooth jela org xrmai kata dia. Cuma dia lupa nk tye org tu xde mykids ke. Boleh? -__-

Nama adik hannah, KR yg pilih n decide. Walaupun aku mcm ye ke ni nama anak aku, hahaha. Bila dh ade nama aku pulak still kekok nk pggl. Serius kekok. Kdg still pggl adik adik adik..tsasul sbut Hannah toksah kata. Byk kali. Heee.. Sorry dik.

So ini namanya:
                  Camelia Nur Aisha
Camelia - bunga
Nur - cahaya
Aisha - hidup bahagia(varian of Aisyah)
Ini lah bunga Camelia bila di google. Eceh...

Serius aku heran kenapa la kali ni susah benar KR nak decide nama. Selalu dia bo layan je. Masa hannah dlu pn dia yg cari nama Hannah. Tapi aku yg gatal tmbah nur aisha. Kakakaka. Tu yg jd Hannah Nur Aisha. 

Kekalkan "nur aisha" je huhu. Konon2 nanti jadi The Aisha's kehkeh. Sekian.

Tuesday, March 10, 2015

Pengalaman bersalin adik Hannah ;)

Assalamualaikum!
I am successfully delivered my second baby last Friday, 6th March 2015, 7.32am at DEMC SHAH ALAM. Alhamdulillah. My labor isnt difficult with this baby. 
Giving birth this time was an amazing experience. Serius. Things happen so quickly that day. Aku try pendekkan cerita lah ye. Hehe. 
My edd supposed to be on 15/16th of March. Aku kan pemalas nak pergi kerja dh hujung2 ni, so dlm last 2 weeks b4 edd tu kjp2 aku pegi ofis but most of the time aku work from home je. Hannah still hantar ke nursery. If kesian tu okla aku xhantar. Haha. 
So, minggu nak beranak tu;
Monday&Tuesday - wfh
Wednesday - melepak ikea&ou with Fiena
Thursday - melawat Fira beranak. Masa ni dah start terasa contraction dari pagi tp rilek2 dlu sbbnye ada appoinment on Friday dgn Dr Jumeah. So alang2 tunggu jela the next day. Lps melawat tu lepak ofis KR smbg buat kerja. Gigih kan. Smbil thn2 contraction. Malam tu sakit jgk tp still anggap false alarm je ni. Huhu
Friday - around 2am aku rasa mcm sakit nak patah pinggang merenyut2. So kejut jela KR. Terkjut dia. Haha. Dah nak beranak ke dia tanya. Rasa mcm dlm drama sgt. Kehkeh. Lps tu kitorg turun bwh, KR main game. Dia Tanya nak maggi? So dia msk maggi hehe. Aku ok kn je. Siap bgmbr mkn maggi kul 2am. Lps tu kr suh smbg tdo sbb aku ckp tgu jela kul 9. Aku try tp xbole. Sbb kjp2 sakit merenyut contraction tu dtg sakit sgt. Bole aku tahan sakit tu dr jam 2 smpi jam 4am. Dari 2am smpi 4am tu aku berak 3x. Ms kali ketiga tu ttbe tgk ade mucus plug n darah skit. Mmg nk x nk kene grk demc jgk la. Huhu. Dua jam tuuu. Last2 aku surrender. Around 430am tu aku ckp jomla pegi hosp. Tktla pulak tggu lagi lama. Kang jln jem pn ye jgk. So trus siap2, nasibla brg dh pack awl2. Angkut hannah yg tgh tdo. Otw tu br decide hntr hannah g puchong umah my sil. Aku tkt dia nangis je. Tp dia ok je. Hehe
Memang jumaat tu pttnye mak aku dtg. Tp aku sms gak ckp dtg cpt skit. Skt cm nk branak dh ni haha. 

Trus shoot demc lps hntr hannah. Sampai demc around 6am. Trus g labor room. Buat ctg. masa buat ctg tu aku mmg dah sakit benar. Nurse seluk cakap dh 3-4cm. Makkkk! Terkejut akak. 
Lps tu ttbe 5cm. Aku tnye "xde gas ke apa ke?" Dia ckp epidural mmg dh xdapat la. Nk bg gas awl lg. Sll 7cm br bg. Aku cm ughhhh. 
Ttbe makin lama makin sakit. Cek2 dh 8cm. Bapaklaaa masa tu aku rs n terberakkkk sgt. Fyi, masa aku beranakkan hannah aku xrs sgt semua ni sbb aku amik epidural. Haha. Just sakit pinggang ms dh 10cm. Tu je. So kali ni mmg rs aZab sakit tu gagaga
Aku xbole nk fokus mana nak sedut gas, tcungap2, kr tlg pegang corong gas, mana nk thn supaya xteran. Aku smbil sedut smbil tgk lampu kt siling haha. Pdhl tips nye patut : relax, fokus, breathe. Tiga2 tu aku xleh buat esp breathe! Hahahah. 
Aku ckp "sy dh xtahan sgt ni. Nak teran". Ade ke nurse tu ckp jgn teran lg smbil pegang kaki aku. Tunggu doc smpi. Pfttt. Rasa cm nk mrh je sbb mcm ko nk berak sgt2 tp org xbg ko berak. Ha cmtu haha. 
Nsb ma tu dh 10cm doc smpi. Fuh. Aku dh gigil2. Takuttttt. Rasanya ade dalam 5kali teran kot. Kuat suara aku smpi doc ckp jgn jerit. Skit je lg. Baby kcik je ni. Aku rs part paling sakit tu ms crowning tu. Perghhhhh. Mcm xcaya je lps tu baby keluar n dok ats dada jap. Bersih xde air ketuban ke apa. Doc tanya dh pecah ms kt rumah ke? Taklahh. Masa aku ats katil tgh ctg tu ade air kuar mancut2. Haha. Hannah keluar dlu xnangis siap kene tepuk2. Yg ni keluar2 trus uwekkk uwekkk hehe. 
Lps tu drama aku xnk jahit hahaha. Doc tnye "knp xnk?" Xnak la doc sy tkt jarum. Hahah. Bengang je doc. Dia ckp "awk nk sy jahit kt sni ke jahit kt bilik ot?" Siot btul. KR ckp "jahit je doc. Jgn degil". Aku jeling je kr. Smbil dia tlg bg gas tu aku cm cungap2 cuba xnk rs tkt. Tp aku xrs jarum bius or jarum jahit lgsg pn haha. Cewah. Dia ckp jaga leklok. 4-5jahitan je ni. Sy tgk scar lama awk mcm lg dahsyat je dlu. Huhu. 
Doc laki kt kpmc tu mst jahit pnjg n truk benar agaknye. Hish.. 
Lps tu selesai dah.. 
Dah sudah tu doc ckp : lain kali jgn dtg lmbt sgt. Kalau dtg lmbt ms jem td kan bahaya. Sll hosp call saya stiap sejam. Ni dlm sejam 3x call. Bukaan dh cpt sgt.

Haha yela doc. Sbb aku igt nk rilek2 kali ni. Xnk tbaring lama. Amik kau. Ni mst kes tawaf shopping mall jeee plus "natural induce". Eh. Kehkeh. Faktor gak tu lol

Tgu baby smpi n smbil tu breakfast. Lps tu br kene tolak g wad. KR mcm surprise jgkla tgk aku lps tu bertenaga je compare ms Hannah dlu mmg aku in pain n lemah sgt lps epidural hilang. Sakit dia tu dlm seminggu jgkla. Giving birth w/out epidural wasnt that bad hehe..
So yes, pdpt aku dgn kr, without epidural lebih baik dr amik epi hehe... Tp if xthn sgt tu amik je le. Bg aku gas pethidine tu xde efek lgsg. Mamai x, ape pn x. Mcm xde efek kt aku huhu. 
Alah, all mothers get the same reward in the end, drugs or not. So ikut la pain threshold memasing ye. Hehe.
after the delivery i felt great. I was in great spirits. I had a lot of energy by then. I was ready for anything. Btul la kot epi tu dulu delay proses bf hannah huhu. Yg kali ni aku mcm mmg btenaga lps branak n ready to bf her. Ms hannah dlu aku duk lyn sakit jahit kt bwh tu bila epi hlg, siap refuse xnk bf n bg formula sbb xle fokus, skt jahit. Doc n nurse push2 bg formula tkt dehydrate. Huhu. Kali ni kR pn strict je suh try bf smpi dpt. Gagaga. Menurut perintah la kan. Alhamdulillah la ok smpi hari ni dia mnum susu bdn :)
Utk org lain myb xde ape. But to us, achievement yg berharga;)

Legaaa sudah.. Everything went smoothly on that day alhamdulillah. 
My husband was all the support that I really needed. He didn't have to do or say anything. Just knowing that he was there, holding my hand -- that was enough for me.
Enjoying my confinement in seremban now.. Nama adik hannah tak decide lg wpn aku dh list down ms pregnant tp di reject oleh kR. Sudahnye smpi arini asik tkr2. Iskkk susah betul nk decide. Huhu. 

Reaksi pertama Hannah bila tunjuk adik. 
With aunt Sakinah

Dah sampai Seremban. 

Oh yes, thanks to Dr Jumeah and team sambut my baby. Doc ni lembut je wpn mcm garang2.hehe. But she's nice. And we are satisfied dgn service di Demc(our first experience here btw). 

Anyway, thanks for all ur wishes friends! 

Wednesday, February 25, 2015

hello jello

Lamanya tak update ngahaha.. Macam buntu skjp. Aku type ape aku terlintas jelah. Hehe.

Pregnancy:
- minggu ni minggu 37. How I wish I can deliver within this week. Isnin depan pun bolehlah. Kasi can aku melantak seafood kt Jeram dulu Sabtu ni.
- berat b4 pregnant 55kg. Last check semalam 69kg. Berat baby 2.6kg. Ok la kot naik around 11kg cmtu. Takla sampai 20kg. Ni pun dah besar berat aku rasa nak bawak badan.
- Semalam check, doc cakap dah engage. Aiayayayayaya... so anytime soon la kan? Tak sabarrrrr
- tak sabar nak deliver sebab nak pantang, lepas tu bole tender resignation :P
- nama adik Hannah dah cari. aku kalau cari nama bila dah ade idea jadi berjela2 smpai tamak nau semua nak letak. haha. kejap serik nk ltk panjang2 mcm hannah. tp xle elak laa. aku mmg ske nama berangkai. siapa suruh nama papa korg panjang.eh. ttbe slhkn nama kr hahaha. tggu baby keluar jela decide. hehe. pick je memane satu. haha

Hannah:
- 30 bulan. Next month 31bulan. Nak cerita pasal Hannah ni panjang tp mls type.
- berat dia dah 11.5kg. sukaaa.Hannah kan kurus je. bila berat naik suka laaa. kalau x 10kg or bwh 10 je. huhu.
- selera makan dah ok. kdg2 x ok. tp so far ok la. cuma sayur je xmakan2. lain semua xde hal. cuma plg susah,kalau masa tu mintak nasi+ikan/ayam, masa tu pulak mak dia xmasak, tu mmg rs nk amukan. Ingat nk tgu ikan ayam tu cair dari beku skjp ke..jenuh la pujuk. Nk start enjin kete g beli pn malas tau x..tunggula nt if aku dh jd full time housewife, kene la masak spnjg masa. huhu
- lg dkt nk beranak ni, lg clingy, lg manja, lg mencabar kesabaran perangai dia. fuh fuh fuh. kdg mmg xleh tahan, naik jugak la tangan ni. mulut aku pn sama je bising >_<
- dh pandai if org tye "nanti adik keluar, aunt mona amik adik bole?" "tak bole, ni baby hannah pye". ok la dah pandai syg adik, wpn adik xkuar lg hehe..
- dah bole diharap..bsh tgn sndri(panjat kerusi tangga ikea tu kat sink hehe), tlg kemas2 ke apa etc. at least if ade adik nt, aku nk mntk tlg dia paham arahan. harap2nye lah.
- pandai buat lawak. dah kene mrh ttbe ckp "just kidding". sape ajar ntah. tapi ayat plg cair utk laki bini bila dia kene mrh, "sowwy..sowwy.. jgnla mawah hannah..papa/mama baik kan?". awwwwwwwww
- what else.. ah kuat tidooo. masa sthn lebih tu sll bgn awl. ni bgn lmbt gila like 10am cmtu pn xbgn lg. sedap nye tdo. aku nk angkt msk kete anta g school pn kesian. sudahnye aku work from home je kdg. tp xpela sbb aku pn dah hujung2 sarat mmg mls g keje. cuba kalau xde alasan pregnant? pastu asik xmsk ofis? hahaha. kene ajar bgn awl. tkt nt wpn aku dh xkeje, still anta dia g playschool, nt class start 830, dia mst kene bgn awl n mandi. huhu. jenuh nk kejut nt.
- potty train? not yet. tak terpk lg nk start. myb ms pantang kt rumah nenek nt bole try. kt school pn ade ajar. tp x strict lg. kdg if kr rumah dia ckp nk kencing, msk toilet, tp last2 abis basah baju segala siap mandi -_- mmg xyah la hannah. ade je alasan nk mandi/main air. kalau tak setgh jam dlm bilik air, xsah...

- rutin tido dia pn..adei.. 11-12am. Kene pasang Despicable me 2, or RIO. kadang2 smpi tertido. aku tgh ajar kurgkn tgk dua citer ni if nk tdo. xnk bg dia bergantung kt dua movie ni utk tdo. huhu. Nk muntah aku tgk hannah tgk citer ni berjuta2 kali sehari. pfttttt. aku dh unsubscribe cartoon channel. mmg sengaja. sbb aku xnk dia kacau aku tgk rncgn aku kakakakaka ;p tgk jela channel astro ceria mana yg ade k. xyah nk biasa kan sgt tgk kartun2 tu. aku serikkk. sape yg tau tau la. kakakaka

- ape lg ah, tu je kot. bye!



Lisa