Thursday, July 10, 2014

yakking away

  • Saja nak borak kosong.  Ramalan ku meleset. Nampaknya Germany bertemu Argentina di final. Damn. Haha. Ok rephrase. Frust Holland kalah, tapi bagus jugak Argentina g final, supaya boleh Germany beat dia mcm "lauk". Haha
  • Things are quite slow in the office. Kerja dah tak serabut sgt. Yang peliknya sejak puasa office ni sepi je. Macam ramai pulak yang takde kt office. Padahal malays dua tiga ketul je. Haha. Tapi bagusla aman damai je rasa. And... cuti raya dah approved. Yay.
  • If you're on twitter, mesti tau pasal tweet si Bung tu. Semak timeline aku pasal Bung je. Move on please. Buang karang je tweet pasal Bung tu. Enough is enough.
  • So, I only went to bazaar Ramadhan twice this Ramadhan. Hehe. Sekali masa kat Kuala, 2nd time recently kat area rumah. Berdua je pegi dengan KR. Tu pun beli ape je, popia dengan samosa. Haha. Walaupun hidung bau macam2 hehe tapi ntahla, makin dah tua ni takdela rasa macam nak beli semua benda.
  • Masak sendiri lagi puas hati walaupun letih balik kerja. My mother is in Puchong until this weekend but that's not an excuse for me utk tak masak la kan. Tapi sahur ngelat jugak hehe. As for today, I plan to cook ketam goreng bercili and kerabu ikan bilis (i saw this recipe in Mommycha blog btw). I love kerabu. This one macam simple gila and tak renyah. Cuma kene beli serai, daun limau purut and halia la pulak sebab kt rumah dah takde. And sotong masak kunyit. Sayur tu wajibul ghunnah. If takde sayur macam tak lengkap rasanye. *veggies lover here!*
  • Then, after buka puasa aku plan nak siapkan dendeng tu. Last night gigih menghiris dan menumbuk daging di malam hari. Haha.
  • Dah nenek ade kat Puchong ni, Hannah tak la ke nursery. Dah 3 hari dia dengan nenek. Dah 3 malam jugak dia tidur dengan nenek tak nak tido dengan mama&papa okkk. Lps sahur memang aku kidnap bawak masuk bilik balik. Haha.
  • She is so in hyperactive mode ok. Especially at night. Running around, screaming, jumping, macam2 lagi lah. Panjat cabinet tv, baring atas tv, jatuh katil ntah berapa kali dah sebab melompat2. Aku risau if anggota badan tu je mana la tau terkehel ke apa but so far dia okay je. Mak aku kata, dia jadi macam ni bila korang semua balik je. Siang tadi dengan mama ok je. Diam je, baca buku, tulis2, tgk tv, golek2 atas katil. So yeah... maybe bosan la tu. So bila parents, uncle and aunt balik, dia jadi excited and showing off "perangai" dia. Aku tau bukan Hannah je bosan, mak aku pun bosan. Rumah burung memang mcm tu. Orang tua tak betah sangat. Tengokla this weekend bawak mak aku keluar jenjalan ke apa before dia balik Seremban. Hehe.
  • Tomorrow is 13th Ramadhan and Hannah is unofficially 2 years old! Not that I want to celebrate pun tapi dah alang-alang esok ada gathering, kita sambut jela suka-suka.
  • No plan so far. Tengklah esok macam mana hehe. We're definitely not throwing a party for her this year. Just celebrate with family members je. Lagipun we'll be in Perlis during her birthday so we'll see. Heheh.
  • Geram sangat dengan Hannah ni. So far dia dah boleh adapt tidur tanpa puting. Kadang-kadang still mintak tapi cakap jela takde. Minum susu makin banyak. Sebab puting kot dia kurang menyusu dlu? Skarang naik macam dipam-pam badan. Tembam di mata kitorang la, naik la pipi dia sikit. Hehe. Makan pun banyak berselera but still ikut mood dia la :)
  • I plan to work from home la tomorrow. Saja malas plus tak nak lambat ke gathering tu. Gitu. Special sikit sebab ala2 celebrate friendship anniversary. Hehe.

K lah, laterrrr. Ta!


Lisa

Wednesday, July 9, 2014

Sad

No,  aku bukan sedih sebab Brazil kalah. Kesian sikit tu ada.
So, Brazil is not going to the finals. Heheh. 
Mama wakes me up around 430am this morning. Suruh goreng kuey teow tapi alih2 dia dah goreng dulu. Masa tu my two lil brothers tengah tgk BRAvsGER. Time tu dah 5-0 okkk. I was like okay bye Brazil and continued my sleep lol coz I have my mom, my two brothers and a sister to watch the game for me. Haha. Mak aku lagi la dari Liga Super, ke Piala Malaysia, ke EPL, WC semua dia tengok. If game EPL ada pagi buta, dia la tukang sorak sambil siapkan barang meniaga nasi lemak dia. Dia lagi kenal player dari aku ok. Jangan main2. Haha.
Tetiba terkejut dah kul 5. Aku pun bangun makan kueyteow depan TV with them.
I know Neymar is a good player but I'm not a fan of Brazil though. Sorry Brazil but Germany is good. They play as a team. I'm a fan of Germany and Holland since World cup 2006 & 2010. If Germany coach si Joachim Low yang susah betul nak tgk dia senyum, garang sokmo muka dia, bole masukkan si Klose yang dah tua tu, why Scolari cannot bring in Ronaldinho and Kaka? Diorang tak la tua mana pun. Ada experience and can play well. Rugi. Kesian.. Well, nothing is impossible in football.
Cant wait to see Netherlands vs Germany in the final. Hehe. Pasti sengit.

Alright stop about Germany and Brazil. Lets think about what happened in Gaza. While we're sleeping/watching WC early this morning, Gaza was attacked by Israel.
Dasar Israel laknatullah sangat... all I can do is just praying so Allah will protect Gaza.
I feels so sad just seeing the photos posted on social media showing the death in Gaza(especially kids!). Kejamnya. Imagine if itu anak aku? :(
For all the little angels, heaven waits you.
Isnt there a way to stop Israel? It's a war crime! Memang takde humanity langsung la Israel ni.

Lets raise awareness. Benda ni sejak zaman dulu kala lagi. Sejak aku lahir kt dunia ni, diorang dah berperang, till now.
Keep pray for Gaza. Save them,Allah.


Lisa

Monday, July 7, 2014

Raya Shopping part one(kot?)

Salam and hello!
Dah masuk puasa hari ke 9! As planned, I managed to buy my baju raya. Penuh emosi dan dramaOrama betul heheh.
Yang peliknya, husband and I tak tido langsung lepas sahur on Sat tu. Mood excited nak cari baju raya tu berkobar-kobar pagi tu. Sampai Hannah yang sedap tido walaupun dah kul 9 pun kitorang bangunkan sebab tak nak gerak lambat nanti area SACC Mall tu jem.
We arrived around 9.59am, parking kosong lagi I like. Tapi, kedai masih "malu2 nk bukak". LOL!
Booth2 kat tengah2 tu nasib ada yang dah bukak, so cuci mata kejap. Ada yang berkenan, I really like Dang Anum punya baju kurung and kebaya. Walaupun plain tapi cantik. Tapi... you know the price.. ugh..

Why are all the nice clothes so expensive these days? If let's say there are beads on the baju, be prepared to fork out more than RM200. And that's probably the cheapest you can get. Maybe the plain ones you can get for about a hundred to 190 (and that is still considered expensive!). Even the booths (not even a proper boutique) are selling their clothes for up to Rm1k! I think that's a bit too much. Nowadays, the standard price for a decent ready-made kurung is RM400!
Then we went to PKNS. I don't really care about where I buy my clothes as long as I love it. And PKNS pun, I saw one super plain green kebaya labuh harga around RM220. I think that's expensive too. I was hoping to get some baju for about at the very most RM150 each. Haha, I am el cheapo no? This year,I'm too lazy to send the materials over to tailor so it's gonna have to be ready-made..Haish... Rasa nyesal pulak awal2 tak beli kain and hntr tailor. Tapi kan, sama je pun hntr tailor dgn beli siap. Last year I spent almost RM600 for kains at Jakel, upah sehelai hantar tailor RM90 for simple kurung je. Ada 5 psg altogether so RM450+600 tak ke dah 1k plus. Tapi dapat berhelai2 la kan. Heh.

Ok sambung, tau tak dari 10am-3pm tu aku duk ulang alik SACC-PKNS-SACC-PKNS. Tapi hampa! Tak beli satu apa pun. Masa ni dah start emo bagai. Kesian KR hikhik. Memang masa tu emosi sungguh la. Lapar pun faktor. Kaki lenguh berjalan pun ye. Lepas buka hilang emosi :P
Nak beli baju Hannah memang tak la selagi tak jumpa baju mak dia jangan harap dia ade baju. Kehkeh. Kijammmmmm.

KR pun ajak la ke seksyen 7. Walaupun sekarang tgh "in" rtw JM, but knowing my husband punya budget, rasa macam tak payah la kot nak masuk situ. Tapi, kita tgk this weekend, if ke sek7 lagi, aku nak jgk tgk2 dlm JM tower tu. Saja cuci mata. No worries aku boleh tahan nafsu plus if KR tak approve, takkan dpt la. Haha.
Jalan jem if dah ptg, thats why better g pagi. So we left Shah Alam with huge disappointment. Went to Subang Parade then. Pusing punya pusing, finally hati terbukak nak beli Asha kurung with Swarovski pearls and diamonds bypastelfleur.
visit their IG bypastelfleur. Diorang ada bukak booth kat Subang Parade. The lady yang entertain aku aritu sgt soft and sweet. Puas hati la terletak :)
Simple. Memang simple. Tapi sebab color dia masuk tema baju melayu KR, aku grab. Price pun ok and KR approved (oh well, mamat ni tak nak beli baju raya baru, nak recycle baju raya dia tahun bila tah. I guess this is problem yang certain wife kena hadap, bukan aku je hahah). Cuma, choice baju budak tak banyak macam kat SACC and PKNS. Nevermind, ada lagi masa nak cari ngeh2. Tudung takde, baju Hannah takde, so KR still owes me another trip of raya shopping. Bahahahahha. I donch care :P
Bila kat rumah aku letak baju KR and baju aku sebelah2, ttbe rasa pale betul color kitorg. LOL. Pastel la konon. Haha. Baju Hannah nanti cari yang striking la. Takde la ank beranak "pale"(read:pastel lol!) je nanti.

Bab kuih raya ke kerepek ke tahun ni tolak tepi. Confirm takde siapa sgt pun nk dtg raya. Plus, confirm nanti kitorg dpt kuih raya free dari mak KR, dan kakak2 KR. I'm blessed. Hahahah. Tak yah keluar duit :P

By the way, kitorang tengah train Hannah lupakan puting. Haha. Its all started masa balik dari Subang Parade, baru perasan paci dia takde. Ah sudahhh.
So, I said, "puting Hannah hilang. Hannah buang tadi kan masa kat gaga. Sapa suh Hannah buang. haaa..."
Mula2 dia sebut jugak byk kali "ting..ting.." Hahhaha. Lama2 diam and mintak susu. Cuma perasan bila takde puting, kekerapan dia menyusu tu byk kali gila. Kencing pun haruslah jadi bertan-tan. Harap2 lps ni dia takyah bergantung pada paci lagi. Huhuh.

Sunday memag ng tak pergi mana. Masing2 mengantuk letih. Duk umah je. Bayangkanla keluar rumah dari pagi kul 10 mlm br balik. Heh. Tu belum pegi Jln TAR tu. Sigh. I always want to go there, tapi KR bkn jenis orang yg suke bersesak2 kat sana. you know la kan jln TAR time gini. Huhu. Tapi tiap tahun aku simpan hasrat dpt pegi situ. tatau ape yg best. aku ske sbb mcm meriah jeee. lol. if tak dpt pn xpe je. saje sesuke simpan hasrat haha.

Oooh, we had buka puasa with my sister in law yesterday kat rumah dia yang sebelah blok aku je. Nasib baik aku dah siap masak segala so tapau je bwk ke rumah dia. I cooked sambal tumis udang, ikan bakar cicah air asam and mixed veggies while they cook masak lemak ketam, sotong stim and fried butter prawns. Burp!
And... today my mother is coming! For a week! yahooo!!! Takyah rush balik masak. Suka suka suka!
Nasib baik dah stock up brg basah. Saturday's night tu jugak singgah Mydin beli ikan,sotong, udang, ayam, ketam etc. Walaupon tatau masak ketam aku belasah je beli nak suh mama masak kehkeh.

Ok la, Monday ni mmg malas nk buat kje,nak godek entry lama nak cari resipi dendeng MIL aku. Nak bawak pot luck this Friday hahaha. Dan nak pi cuci mata kat web2 cari shawls/baju hannah/baju kr or baju aku lagi ;p

Later!


Lisa

Wednesday, July 2, 2014

23 months old Hannah

Hannah is 23 months old today! Pagi tadi ingat tapi lepas tu busy buat kerja lupa sekejap.
She will turns 24 months old on 13 Ramadhan/2nd of August 2014.
Dah 2 tahun dah..... *happy tears*
mama plg suke if Hannah mintak susu dengan mata pejam mamai2 "nak chuchu..chuchu". cute..hehe

Takde photo dia hari ni la. Huhu. Semoga jadi anak solehah, mendengar kata parents dan berjaya dunia akhirat Hannah!

*Sloppy kisses to you, Hannah*



Lisa

Tuesday, July 1, 2014

3rd Ramadhan

Salam.
Pejam celik dah masuk 3 hari puasa!!!
How's Ramadhan treating you so far? :)
I'm so glad that Ramadhan started over the weekend. I had time to go to pasar Ramadhan pekan Kuala Kangsar mak oii lecak ketiak. Berpeluh. Ramai manusia. Tak beli banyak pun walaupun rasa nak beli macam2 but thanks to my husband he managed to refrain his wife daripada beli ikut nafsu.
Ala sebab dia tak makan banyak pun ye. Membazir pn ye. Tapi tak best ok, takde geng nak go crazy dgn food kat Param. Huhu. Aku tnjuk ha yg ni cm best, yg tu cm best, muka dia takde perasaan teruja pun! Sigh! Hahah.

Uh, some of you already have baju raya kan. Sobs. But, no baju raya for me, yet :(
KR plan this weekend shopping baju raya so we'll see. Huhuh.

Tetiba nak citer pasal Hannah jap. Bagila can. Boring kat office ni everything moving at snail pace.
Hannah sekarang banyak bercakap. Benda yang dia cakap tu kadang2 tak terduga pun. Example ;
situation 1:
- her opah gave her "duit poket" masa nak balik, then she said
 "mama..mama"
"ye.."
"mama..mama..wit.. li aishim" ---> duit beli aiskrim. LOL. KR dgn aku ketawa coz siapa pulak ajar ade duit beli aiskrim.

situation 2:
papa : "hannah ni ikut muka sape la ye?", "hannah ikut muka sape?"
Hannah : "ke pah" ---> muka opah. Ewahhh. muka opah okkk. Cakap la muka mama ke muka papa ke. hahah

situation 3 - we were on bed, prepare nak tido. Hannah dah minum susu then nak tepuk tiba2 bangun kata nak air. Knowing her, KR kata dia punya agenda nak turun bawah tu. So bagi jela air. Then she said "ayam ayam". Oii malam2 mintak ayam. Ade je agenda dia nk turun naik tangga. Tak bole bayang la rumah landed nanti if dia nak turun naik tangga sokmo hehe. of cos lepas tu nangis merengek sebab permintaan tak dtunaikan. Tepuk sampai tido.

tu je yg aku igt. huhu.

Ha, aku dah receive our photo shoot DVD last Friday. I'm one happy and satisfied customer :)
Thank you Faridism Photography. I already upload some of pictures in FB so compile je sikit kat sini. Heh.


look how far we've come, darling. Dari berdua now dah bertiga! Love! :) Gambar pre wedding captured by Faridism too. After 3 years jumpa balik budak2 ni. hehe
Anyway, Only me and KR je kat rumah ptg ni. So aku plan goreng ikan rebus and sayur buncis tempe je. Simple. Tu pun dah rasa meleleh air lior. Haha
Aku ni buat rules sendiri. Masuk office lambat balik tetap nak kul 430. Kul 4 tu mcm melampau sebab aku sampai pun 930. haha. Aku dah try la nak datang awal tadi tapi tetappp jugak lambat. Cant help it. Haha. Kita try esok pulak. Lagipun bos aku tak kisah pun. Dia paham. hehe.

k, later!

Lisa