Monday, June 8, 2015

After a month being a "homemaker"

Holla!!! 
Rinduuunya nk blogging. Takde masa hilang idea nk tulis ape(cliche i know) tp aku kene tulis gak nanti lupa. Boring2 leh baca balik. Ni pn sbb xleh tdo. Ank2 dgn laki sume dh gone smpai london. Hahaha

Nak mulakan dgn ape ye. Haaa, pejam celik dah sebulan aku jd housewife. And.. I'm happier than Ive ever been. Haha. Cuma bila nk shopping tu ttbe rs stress xckup duit. Haha. N i miss driving nk g kje n office. Org2nye aku xrindu. Workloads pn aku xrindu haha

Oh seriously, aku tau bunyinya cliche tp lg letih oi mental fizikal. Haha.

From my experience selama sebulan ni  taking care of a home, is quite a chore. Constant cleaning, cooking, and running errands, groceries, laundry. That's enough to keep me busy. Belum cerita budak berdua tu lg huhu. 

Let me tell you my routine for the past one month.
- camelia jenis bgn dua kali. Tgh pg buta kul 3/4 n around 6/7am
- the latter tu mmg kdg aku smbg tdo(sllnyela ngntuk aa haha) or sbb KR jnis g kje lmbt say around 9ish, so i hb time to prepare bfast. If xbuat bfast ni rs fail bebenor. Dlu kje xpe ade excuse haha. Mama pesan "jgn biar laki kuar umah perut kosong. At least secawan kopi pn xpe"(kalau dh xsmpt sgt). Gituh. Huhu. I try my best la prepare bfast n tapau lunch for him. Dia ni bz smpi xkuar lunch. So if ade bekal tu mcm okla hehe

- ms kr tgh siap, kdg aku mandikn lia or hannah. Lia xde prob. Hannah tu haaa.. Susah btul suh mandi. Kitorg hntr dia playschool btw. Atleast aku ada masa nk wt kje umh n lyn lia. Ms memula dlu cm ksian nk anta sbb aku ade kt umh tp kesian jgk tgk dia hari2 tgk tv main. Main sorg2 kdg ble aku duk kelek lia. At least g school ade kwn n mingle around. Start 9.30-11.30.  Tp hannah ni sll dtg lmbt>_<
Byk sgt ragam. Ckp ngntukla, nk mnum susu dlu la br mandi, tp lps tu xmandi2. Kdg kr anta kdg aku anta. 

- ms dia kt school, aku dh susukn n tdokan lia, laju2 kemas rumah ats bwh(tp area ats xkemas2 lg pn haaa) ,masak lunch, laundry etc. berpeluh2 wei. Aku rs dr celik mata sampai mlm aku peluh2. Rimas sungguh. Duk dlm aircond pn peluh2. Nk tdo je xpeluh dh. Fuh.. Tp xkurus gak. Demn. Haha

- around 11.30-12 amik hannah. Kdg dia nk mkn lg lps mkn kt school.ikut mood. bab mkn ni msh mood xmenentu. blk school tgk tv. main. aku cm biase la, menebengkn si lia. kdg kesian hannah main sorg tgk tv,aku dlm bilil tdokan susukan lia huhu. plg rs guilty ble lia tgh nyusu,hannah pn nk susu jgk. satu hal nklpskn diri n bancuh susu dia. huhu

- if bdk bdua ni tdo ptg best skit. around 530mandikan lia, or hannah if dia nk. kalau x tgu la dia serah diri. haha. if rajin aku bwk dia g main basikal dpn umah. 

- sll aku msk lunch skali harung mkn jela tu smpi dinner. kalaunrajin br msk lain.
- mlm around 10 aku dh naik ats tdokan lia. hannah mainnnnn tgk disney jr dia dgn papa dia. mmg kr jela lyn dia. sll lps pocoyo dia naik bilik. tp tu pn kdg xtdo trus. golek2 gelisah nk susu la ape la. main dlm bilik dlm gelap pn jadiiiii. nsb adik dia kalau malam tdo xheran bising. tp kalau siang, sensitif gle suara hannah or byi bising sure jaga. huhuh. mmg xde prob sgt lia ni if tdo mlm. 

- tu jela aku buat pn. Cuma sjk dh xkje ni aku rajinla buat kek/brownies etc. nk mkn buat kudap2. Smbil asah skill. Haha. Mana tau leh jual nt :p
- if boringgg n rs nk keluar aku keluar la g mall ke haha. So far dh terer dh. Xde hal kuar naik kete dgn bdk berdua ni. Hannah je banyak songeh nk itu nk ini. Kene warning siap2 b4 turun kete. Hehe. 

- hannah dh xpki pampers sgt skrg. Kencing kt toilet. Basuh sndri,psg lmpu toilet sndri. Hehe. Tp if nk berak dia mmg mntk pampers. Rs lain agaknye suh duduk kt toilet bowl. Tp basuh berak aku kne buat. Sbb nt if dia bkk pampers sndri kang terbarai taik. Memula dlu dh rasa kutip taik ats toilet floor. Nsb bulat keras cm taik kmbing. Kalau lembik?? Euw haha. Slow2 la train dia berak kt toilet. Dlu ms memula train, dia terkucil ats lantai kt hall. Menyinga aku kdg2 nk kene lap. Sobsss. Slowly dpt rentak, then ok. Pujuk pkai spender sbb dh besar hehe. N saiko ckp kesian papa kene beli pampers byk2 lol. So skrg ni isu hannah mnum susu byk bergelen2 n mkn nasi ikut mood. Pasta dia suke. Kt school xmnum susu sgt pn. Cikgu ckp dia xmntk pn. Hehe. Kt rumah je ngade lebih. 

- camelia : berat dh 5.5kg at 3mo. Baik je dia ni. Cuma kdg if angin xnk tdo dia dtg, bg la mengempeng dua jam pn blm ttu dia tdo. Ms dlm pntg dlu elok je dia nk botol. Since when ntah dia xnk isap botol if let say g knduri ke apa, n mak dia sebok nk melaram pkai kaftan so sshla nk selak2. Aku standby bm dlm bottle. Tp mkcik ni xnk mnum sgt. Tolak2 dgn lidah n mnum skittt je. Rugi ok. Huhu. Hannah dlu sumbat bottle je sng hehe. Tp lia ni mmg sng jgk jaganye. KR kata ms hannah dlu lg ssh. Mlm2 bgn bape kali. Dlu mmg kR byk handle hannah wei. Aku sbok tdooo. Dh kata dia on fm. Kr jela rajin bgn bancuh susu ank. Skrg? Turn aku. Dia sdp tdo. Dia bkn ade breast pn nk bg ye tak. Sdp je dia tdo haha. Mmg different btul la. I guess thats why hannah kamceng dgn papa dia. Papa girl sgt. 

- aku? Heheh. Berat baru 62.7kg. Pfttt. Berat b4 deliver 69kg. Xbyk turun pon. Peluh hari2 itu je turun? Lemak kt perut ni pon... Degil! Kalau bole sedekah kt org dh lama aku sedekah. Hahahahah. Nk pkai korset pn xmuat nk zip. Hish.. Tula ms pantang mls bengkung. Pdnla muka. If ade satu wish utk ditunaikan aku nk
Mntk kuruskan aku selama2nya lol! 

Satu je, i always look forward to Fridays. Hahaha. Sebab weekend kr bwk jln2 haha. Hello skrg g psr mlm pn dh seronok. Hahaha. 

favorite parts of being a housewife ni o can be my own boss and to set my own schedule. Hehe. My schedule is my own. No one is telling me what, how or when to do something. 
I like the flexibility and the lack of stress.  Not that things arent stressful w little kids. But its not the kind of stress i experienced when i worked outside my home la.. I think i never worked as hard in my life until i became a mom hahah. 

Well, takde istilah boring kot cz i don't need much time to do "my own thing" because I really enjoy what I do here at home. Hehe. 

I really love being a homemaker :)

Last but not least, selamat berpuasa to my readers(ade lg ke haha poyo perasann). Mana la tau lps ni sbulan lg br update haha. 
Ape lg eh, tu je la kot. 

Bye!

Thursday, May 7, 2015

New Journey

Hellooooo! 
Lamaanyaaa tak update. Masa ada tp xsempat3 pn nk tulis. Dah ada dua anak kan. Ni pn ttbe rs nk update sbb dua2 anak tgh tdo. I've lots of stories to share tp later lah.. Tu pn kalau igt lg or ade rs nk update la hahahaha. 

But, one thing for sure.. I am now a fulltime housewife! :)
Like finally! Hahahaha. Aku lg ske guna "fulltime housewife" ni dr sahm hehe

Aku tender resignation masa masuk bulan kedua pantang. Notis 1mo. Mmg itu la plannye pn. Nk jaga ank2 sndri kekdahnye.. Plus aku dh xde hati keje kt company tu huhu. Environment dh xbest cm dlu. So bye2!

Semalam masuk kerja hntr laptop n blah. Hehe. Rs cm xcaya pulak aku dh xkejez yela 7thn kje. Ttbe duk umah. Toksah tye aku buat biz ke apa. Tatau lagi. Aku pk skrg jaga anak jaga laki jaga rumah. Jaga bdn. Eh.Haha. Tak kurus2 pn lg hoi... Sedih. K la tu je. Buntu ttbe nk tulis apa. Later!

Pen off now!

Monday, March 16, 2015

Introduce you

Assalamualaikum, hello!
Selepas seminggu tidak bernama(dari day 1 lahir), finally adik Hannah dah ada nama...

Alkisahnya, masing2 relax sangat kali ni xfikir nama anak berbanding masa hannah dlu. Biasala ank first kan. Semua excited. Dah second lek lek je. Tapi hujung2 pregnancy tu aku ade la list down few names. Tapi KR reject, ade yg kiv. Bila mintak suggestion, masa tu dia ckp "Alia". Why Alia? Sebab dia duk tgk info kt astro ms tu tgh drama Aalia. Boleh? Senang benar cari nama. Dush.

At the same time, aku ni asik la duk pk nama. Bila dh keluar adik Hannah, msh2 still xdecide lg. Aku nak Nayli. KR n my family mcm xnak. Sigh. Konon kali ni nak pendek. Tp xleh jgk. Huhu. Nak adil, biar jela panjang mcm nama Hannah. Pk punya pk, khamis mlm jumaat decide..
Tu pn lps aku bebel kt KR. Bila nk register. Nak namakan apa ni?? Blablabla. Serius la aku rasa ade kaitan if lmbt bg nama ni. Anak mcm "xsihat" if xbernama. Cth adik hannah kene jaundice(ni citer lain if ade free time aku type haha) . Tatau la kebetulan ke apa wallahualam. Lps ada nama progress dia ok skit. Huhu. Spnjg takde nama tu aku pggl "adik Hannah" je.

So on Friday, day 7, KR g register kt JpN Senawang. Smooth jela org xrmai kata dia. Cuma dia lupa nk tye org tu xde mykids ke. Boleh? -__-

Nama adik hannah, KR yg pilih n decide. Walaupun aku mcm ye ke ni nama anak aku, hahaha. Bila dh ade nama aku pulak still kekok nk pggl. Serius kekok. Kdg still pggl adik adik adik..tsasul sbut Hannah toksah kata. Byk kali. Heee.. Sorry dik.

So ini namanya:
                  Camelia Nur Aisha
Camelia - bunga
Nur - cahaya
Aisha - hidup bahagia(varian of Aisyah)
Ini lah bunga Camelia bila di google. Eceh...

Serius aku heran kenapa la kali ni susah benar KR nak decide nama. Selalu dia bo layan je. Masa hannah dlu pn dia yg cari nama Hannah. Tapi aku yg gatal tmbah nur aisha. Kakakaka. Tu yg jd Hannah Nur Aisha. 

Kekalkan "nur aisha" je huhu. Konon2 nanti jadi The Aisha's kehkeh. Sekian.