Pages

Sunday, January 25, 2015

Love you, Sabah

Hello!

wheee finally I managed to visit KK, Sabah. Walaupun dah masuk 8 bulan. Of course, letter dari doc kene ada, isi Air Asia form etc. Everything went well. Departed from KLIA2 around 430pm and arrived Terminal 2 KK around 7.05pm. Dah gelap.

ready to take off
sampai dah
We stayed at TH Hotel for 2 nights. Tapi, malam 1st and last je. 2nd night tido Kundasang. Hotel ni pun book last minute sebab macam confident tak confident je nak pegi. Nak cancel tapi syg nk burn tix. Last2 jd pulak pegi. Kalau tak aku dah book Nexus Karambunai awal2 dgn harga murah. Kihkih.
So the next day, lps bfast and dapat kereta sewa(saga auto, sehari rm140, spnjg kt sane isi full tank RM47 je, smpai hari nak balik), terus drive ke Kundasang.
View otw to Kundasang. Ni kat town lg. Tg Lipat. Lawanyaaa
And on the way, you can enjoy lots of breathtaking scenery of greenery mountains. You can never see those views in city town. The moment when you realize you are surrounded by tons of trees and mountains is awesome and memorable! Speechless.

stop at Kinabalu Park tapi takla masuk taman2 dlm tu sgt, kaki aku sakit uiiii. Oh we skipped Jambatan Tamparuli, Rumah terbalik etc coz aku rasa cam malas and tak brapa kisah. Haha. Poring Hotspring tu patutnye pegi ptg tp dah check in KR terus tido sakit kepala. Caitt. tapi takpe, aku pn malas hahaha

blkg tu Mt Kinabalu  rupanya tapi tak nampak dilitupi kabus
Kundasang. Gosh lawa gila kot. Love the houses by the mountain.


singgah Desa Dairy Farm. Suka betul Hannah tengok lembu2.

sejuk2 makan ais krim susu lembu

stayed here for 1 night
berkopi-kopian di dpn bilik. cuaca sejuk gilaaaaaaaaaaaaaaa I tell yaaaa. KR sampai tak lena tido sebab sejuk sangat lol
Mt Kinabalu hiding behind clouds...





There’s a huge mountain popping out of the clouds above the mountain. It was so enormous and stood so high apart from the rest. Segala puji bg Allah.
"feeling Switzerland kan" kata KR hahaha. Switzerland pn xpernah sampai lg lol.

morning walk bagi makan rabbit..sementara tgu Mt Kinabalu memunculkn diri


Bfast at The Pines.. simple local and continental bfast. Ok la not bad
8 months preggerino. bajet2 nk maternity photoshoot la.


before check out

soon to be Kakak Hannah :)
family photo
Then drive balik KK town, terus ke Jesselton. Survey2 kat kaunter tix, memandangkan kitorg sampai dh tghari around 1130, so dia cakap sempat 1 pulau je. tak dapat nak 2@3 pulau. But its ok. Sebabnye aku nak ckup syarat je dapat g pulau. Haha. Tu pun aku cuak lepas ke naik bot. Dorg pun, dh byr br tye aku brapa bulan. Masa aku cakap 8bulan, dia macam terkedu. Dia cakap nanti bagitau boatman tu duduk blkg2 n bawak slow2 tkt terhentak2. Aku dah macam cuak jugak. Tapi aku redah je. Huhu. Tawakkal. Harap2 baby ok. So pergi Manukan Island jela. Jadi laaa hehe.

excited naik boat




tgk dia peluk leher kuat2. Nak tgk fish, suka fish tp takut n geli gagagaa

xpayah pakai goggle. KR nk snorkeling pn xdapek klau dah berdukung gini haha


I was here. Peace!
Checked in TH Hotel again, drove to Luyang, lepas google few restaurants, we chose Restoran Nelayan. Sebab selesa. Hujan malam tu leceh je nak masuk Pasar Filipino or makan kat gerai2 tu huhu. Tapi the price mahal skit la dari kat Anjung Senja ke apa. Yang penting selesa if ade ank kcik ni, dan KR pun puas hati je makan sedap. Dia yang tak makan ikan pun asik cakap ikan masak ape tah tu sedap.
while waiting the food, tgk performance
anak papa sangat ni

tak order lobster but I had this. dapppp
utk seseorang yg tak makan seafood sgt,gigih dia bukak kan ketam.  this is love hahaha
gebu2 isinya dong

the coconut jelly that I truly enjoyed. soft and sweet coconut milk custard filling, which was simply yummy and will definitely make you want for more! tetiba terigt aiskrim kelapa kat Kapten SS15 Subang Jaya. Haha
Bye Sabah. Ada rezeki kitorg dtg lagi. I am falling in love with you Sabah(especially Kundasang hehe)

Lepas ni prepare nak beranak and berpantang. Huhu

Ta!


Lisa

Wednesday, January 14, 2015

Settled in...

Hello...

Dah 13 hari masuk tahun 2015. My life has been so hectic and super intense these past few weeks! >_<
Requires numerous errands
moving is a big chore. Big house big chores!
Rasa macam tak terkejar but I can see things start to just fall into place... phew...
Yelah dulu duduk rumah burung. Naik tangga sekali,lepas tu tak turun2. Nak menapak dari bilik ke dapur pun sekangkang kera.
Ini dah rumah ats tanah,sepuluh kali turun naik tangga la jugak. Letih jugak gagaga. lagi2 si hannah yg tiap kali turun naik mesti nak makpak dia folo -_-

Here are some key points that I feel rather important kalau hendak me-renovate rumah...

Important # 1 -  DO OBTAIN APPROVAL FROM YOUR MAJLIS DAERAH BEFORE YOU START ENGAGING ANY HOUSE CONTRACTORS FOR YOUR HOUSE RENOVATION. This will save you at least RM1000,if you are caught without the permit.

Important # 2-  Survey up to 3-4 contractors and do compare prices. Do not hesitate to bargain. Our case, KR ni busy bebenor... dia malas nak cari contractors lain nak compare price... Itu sudahnye dia ambik dengan Malay.. Aku prefer cina huhu... Ah sudah.. siap dah pun. Maybe masa buat porch nanti bole try cr cina pulak..

Important # 3 -  Do document your requirement .E.g,how many additional plugs,where,why. Sketches and drawings would be the best.And do explain to the contractors where would you like to locate your AC,Fridge,Stove,TV,etc..this will ease them to do the wiring works. hurmmm actually part ni aku dengan KR failed... halfway baru tersedar.. huhu takpela dah siap dah pun.

Important # 4 - Get your appliances ready for some of the contractors may offer to help to install them without any extra charges. checked!

Important # 5 - This may come in very handy. Have your whole invoices,requirement,cost estimates,brochures,agreement in 1 folder file. This way, when ever you are on the run,you just have to grab the folder file.

Important # 6 - If possible do check on them while they are doing your house. Some adhoc issues may arise. GRRRRRRRRRR. Bengang dengan breakfast bar yang terlebih tinggi. Dah suruh kontraktor rendahkan pun dia kata ok je tu. Pfttt. Tunggu la lagi bbrp thn aku robohkan. Haha. For now bior jela situ. And I am not recommend Everskill. Walaupun kes aku takla berat mana. At least dapur elok, semua pun ok. Tapi aku rasa macam tak best. Especially staff2 dia yang datang install tu. PIC dia pun sama je. Nevermind la nasib tak teruk macam orang lain. Nak cerewet sangat pun xboleh kang lagi ntah hape2 diorg buat. Huhu. Titik.


Malas pulak nak bebel panjang2. Just share few photos with you. Still banyak lagi kene buat. Tapi slow2 la. Nak sederap mmg tak larat. Nak cat bilik ke apa etc later jelah. Bilik Hannah pun tak terbuat lagi.
the day we left Puchong's house.. and hari2 terawal ms baru smpai rumah baru..
We chose Inovar for the flooring...

Part paling aku suka haha..pilih curtain. walaupun macam rambang mata. I finally chose Baagus slps scout di Macy and few places. MK curtain jauh aa nk g sne. Nk sng citer, call je Baagus dtg ukur, then pilih kain, dia quote dan tunggu jela around 2weeks dia dtg psg.
Tapi aku tak buat semua dgn baagu. Just curtains for living hall, master bedroom and blinds for stairs and kitchen je. Tu pun KR dh peluh2. Hahaha. Lek aa yang. sekali sekala :p
Bilik Hannah, bilik no3 and bilik bawah tak buat. Sebab over budget hahaha. Takpe bole recycle day curtain rumah lama untuk sementara waktu. Bukan Hannah tdo bilik dia pn skrg hehe 
blinds for kitchen..abaikan jela brg2 ats tu..gagaga
and blinds for stairs..sbb mls nk cuci. lap je. samala kitchen tu pun. lap je..hahaha dasar pemalas.
living hall..it's actually grey+white+black..aku yg pilih. KR jeling je (sbb xde diskaun) kehkeh

mcm brown tp grey sebenarnye huhu
grey..KR pilih sbb ade diskaun. kehkeh.. kalau aku pilih nak yg mahal saje. kikiki.
To be honest, bila dh ade langsir baru laaa rasa "homey". Rasa safe je. Before tu sabar jela dengan langsir gantung2 sampai rasa cuak je nak bukak baju dlm bilik hahaha...Bole la ni benda2 basic dah complete. Benda2 kecik remeh temeh lain2 tu kendian pun takpe.

Bila balik kerja rasa aman je. Jauh pun jauh la(not that far la as long as still in Sgor. Pinggir je kakakaka..). Nak beli tgh KL tak mampu and sedar diri *rolling eyes*
I try to remain positive and optimistic after move into our new home ... :)

Lama tak cerita pasal Hannah. She's ok.. Dia tau dia skrg kt rumah baru. School pun baru. Still early to review about it but so far Hannah ok. Dari 1st day dia ok tak menangis langsung. Aku expect dia akan nangis meraung ke apa sbb cikgu2 dh lain,kawan2 pn dh lain. But she was okay and survived on her 1st day!! Tiap pagi "babai lumah anah bawuu" --babai rumah hannah baru.. and tiap ptg bila aku pickup dr school " babai skul anah bawuu" -- babai school hannah baru. chirpy tiap kali balik school. so i guess she's happy la dgn school baru ye tak? what else? timing aku g keje still sama, kuar kul 8 hahaha. sampai pun lebih kurg masa tgk puchong dlu. cuma tol je btambah skit. and jem bila dah smpai area Cahaya SPK&Kayangan Heights sbb traffic light. but not that bad. myb sbb aku flexible so xdela nk kuar awl pagi buta ke apa.

Tu jela kot. Esok ada appointment dengan gynae. I'm in week 31! Ayoyoyo. Esok jugak nak kene dptkan fit to fly letter.. ah speaking of this, malas pn ada sbnrnye nak ke Sabah. Dengan perut boyot2 ni. Tapi, syg lagi nk burn flight tix. Dengan tak book hotel, kereta etc..pdahal nak pegi Isnin depan gagaga..aku cuak nak naik AA pun ye jgk lps tjadi tragedi baru2 ni haihhh >_<
Kasi redah saja bahh..Anggap jela percutian merehatkan badan dan minda after went through penat lelah pindah rumah bagai ni. tengokla camana. Huhu.

dah la nk tdo. ta. night.


Lisa
 

Template by BloggerCandy.com