Wednesday, July 23, 2014

Salam Aidilfitri 1435H

Yes raya is just around the corner and I'm not in the mood to update this blog actually. Mood swings strikes. Yikes! Tapi malas2 pun kau tengok kejap lagi confirm berjela. Haha.

I've been working from home since yesterday just because... I'm lazy and dizzy and lazy..!
Fortunately tak banyak kerja sangat. Just update here and there, selebihnye aku tgk TV and tido. Kejap2 tido. Tsk. Hannah? I sent her to nursery. Takut dia kacau2 pulak nanti buat kerja. Miss her more when I'm at home sebab pusing2 terbayang dia. Huhu. Lagi rasa guilty pun ye. Takpelah tinggal esok je. Need to go to the office esok sebab ada meeting, nak settlekan apa yang patut and blah. Continue working from home on Friday just because... I loathe going to the office when everyone else semua dah gerak balik kampong! Haha. Boleh packing2 Friday tu ye tak. Kemas rumah sikit ke apa. Kemalasan melanda mentang2 tak raya kat sini. Takpe, biar aku je g jalan rumah orang, orang takyah datang rumah aku pun takpe :P Seriously rumah tak berhias apa pun. Dah nak pindah soon so malas gila nak beli tu ini, nk hias ke apa, just bersihkan apa yang patut jelah.
Aku nak makan puas-puas jalan2 rumah orang hihi. Tahun depan je orang datang rumah baru k? Cewah.

Dahla hari ni tatau nak masak apa sebab semua meats, ikan,sotong udang semua dah habis. Tinggal sayur mayur je. Samada tapau or makan luar. Tapau lebih senang sebab I'm not in the mood nak makan luar. Huhu. Tinggal esok lusa je so takpela tapau/mkn luar pun hehe. Dahla teringin macam-macam i just cant wait to balik kg... tak sabar nak makan nasi impit, kuah kacang, sambal goreng, dendeng, rendang etc! Makan je kau pikir kan. Sudahlah malas, kuat makan pulak tu. Ish ish ish.

Okaylah, so, before the celebrations begin, I take this time to ask for forgiveness from you if I have offended you... intentionally or not... I am truly sorry my friends...May your Raya be all you hoped it would be..Hope this Raya gonna be blast for me and my family and for you too. Drive safe.

Selamat Hari Raya Aidilfitri! :)



Lisa

Monday, July 21, 2014

Lemau

I'm feeling unwell at the mo... Tekak start perit on Friday but bearable. I went home earlier on Friday so dapat aku buat puding agar-agar roti and nasi lemak ayam goreng hehe. I'm not good with baking cakes/biscuits or buat desserts so first time buat puding agar2 roti ni and it turn out so good! Hehe. Cukup rasa.
My husband, my SIL and my siblings pun kata sedap. Pat my back hehe. Adik laki aku igt beli, siap cakap sempat pulak ko masak semua ni? Xkeje ke. Cehhh... tengok org la. Multitasking ok hehe *blowing nails*
Done cooking around 630pm, took my bath, rest tgk TV sambil tunggu azan.

My sore throat and cough was getting worse on Saturday I decided to break my fast. KR memula tak bagi haha. Dia cakap bukan kritikal pun. Syg je.
I was like "kecoh la dia ni,macam la dia yang kene ganti puasa nanti". Heh. Akhirnya lopong jugak puasa ku. Baru sehari. Hehe. Lega gila dapat minum air vitagen haha. Of course I took medicine and hot honey lemon utk ubati sakit ni. Takdela tak usaha kan. Hehe. Hubs cleaned the house, mopped and vacuumed semua, aku sidai kain, buat bubur Hannah(aku pun tumpang sekaki hehe) and siap2. Dalam pada sakit2 tu nak jugak keluar.Ya allah dahla cuaca panas gila. Ikutkan memang tak yah la keluar tapi sebab mind dah set nak keluar jugakkk nak buka kat luar tak nak masak lol so redah padahal my eyes went teary kepanasan pedih2 mata mengantuk bagai. Went to the Curve. Jalan clear je, parking pun senang. I noticed that this year most of shopping malls punya decoration takdela meriah extravaganza like yesteryears. Maybe dengan apa yang tengah Malaysia alami sekarang, they slow it down kot...
Oh baju2 kat The Curve lawa-lawaaaa. Hehe. BUT, the price is ridonkeylous expensive. Sewa tapak mahal kot... Bukan aku je complain kata tahun ni harga baju mahal, ramai lagi. Yeah complain jela. Bukan takde choice pun kan. Nak murah pergi la Jln TAR ke apa. Walaupun PKNS pun not that cheap sebenarnya hohoh...Jahit sendiri lah lagi murah kehkeh... Too bad aku tatau menjahit. Sigh.
Anyway, KR tried to make a reservation at Tony Romas but failed. Reservation opened at 530pm, around 545 dah full house! If nak jugak kene masuk time tu. taknak la duduk dalam tu awal2 kan. Haih. So since I mentioned about Bulgogi, KR pun reserve la kat Bulgogi Brothers. Tapi kene buat pre order so takdela tunggu lama katanya. Tapi, hampeh. Makanan lambat gak. Pre order jadahnye. Maybe they're still new ke apa aku tatau tapi kelam kabut je aku tgk.Tapi takdela nak bengang sgt sebab manager and staffs dia baik je layan. Lagipun aku tak puasa so takyah nak emo sgt. KR rilek je haha. If aku puasa, tu maybe ade potensi aku amukan sbb lmbt dpt food hehe.
Air lambat sampai. Fried chicken salad salah hantar. Dia hantar raw meats okkk. Aku ni dahla bukan fan citer korea, aku tau kimchi je dalam drama korea tu. Hahaha. So I asked them, ni makan macam mana ni? Masak ke? Dia kata tak, eat raw. Hoh. KR pn rasa sikit dia ckp bole tahan. Euwwww.
Rupanya salah order yang diorg hantar. Hish... Tapi bagus jugak sebab fried chicken salad tu diorg ckp takyah bayar. Dia kira bibimbap burger and kimchi burger and drinks je. Hihi.
Side dish tu aku takleh telan kecuali sayur2 dia je. Ape jenis makanan la orang korea ni hahaha. Aku tgk meja sebelah berselera benor makan kimchi. Agaknye memang peminat makanan korea. Tapi sedap la burger bibimbap and Kimchi burger tu. Salad tu plg win sedap. tahniah la abg Nara sebab berjaya pengaruh aku g Bulgogi nak makan burger tu haha. Rasanya ini last kot. Aku lagi suka Japanese food huhu. Sushi lagi sedapppp. Oh my, type sushi je dah rasa terliur. Hehe.
Hannah and papa at Bulgogi Brothers, Cineleisure.
Letih gila jalan kat Curve and Ikano, takde ape yang best pun. Cuci mata je. Reached home around 10ish and went sleep around 12. Ya allah exhausted gila maybe sebab cuaca panas. Pasang aircond dengan kipas pun tak membantu >_<

Sunday was a lazy day. Nak g Mydin pun postponed lepas buka. I cooked Bihun goreng, cekodok pisang, sup ayam and nasi je. Tu pun dah kenyang. KR kata sedap kehkeh. Almost bukak puasa on Sunday tapi syg so gigih jela puasa.

Eh ada cerita pasal Hannah ni. She is so clingy skrg. Manja. If tak dapat ipad/phones/ipod memang mengamuk. Nangis tahap kene dera. I seriously don't know how to cure her "obsession". Bagila main apa pun tapi nanti lepas tu dia mintak jugak upin ipin and Rio or Pada Zaman Dahulu. Erghhhhhhhhh. Habis data plan aku. Lepas tu, since when and siapa yang ajar ntah panggil mummy. If waktu biasa dia panggil mama. If time dia berlari2 cari mak, dia jerit "mamiiiiiiiiiiiii". Pelik sungguh sebab kitorg tak penah ajar mummy and dia panggil mummy pun bila dia berlari2 if ade org kejar nk seek help dari mak dia. Haha. Merasa la aku jd mama n mummy. If bab tantrums, sekarang ni aku ugut "taknak kawan, mama nak cari baby lain. Nanti mama ade baby baru, mama tido dengan baby, dukung baby, baby isap susu mama, haa..."
And she will immediately hug me tightly sambil cakap "hukhuk hannah hannah hannah..." . maksudnya dia taknak la org lain, dia nak dia je. Tau takut.
If dulu aku cakap cmni, Hannah confirm buat derk je sbb tak paham lagi. I guess skrg dia dah paham so that's why dia respon cmtu. hehe. Risau betul dengan tahap jealous dia. KR atau aku memang tak boleh pegang budak lain. Nanti mengamuk dia. Haha.
Hannah last night. Nak ke Mydin hehe. Asked her to smile, and she instantly gave this pose siap senget2kan leher hehe.. 13 days before her 2nd bday...awww... dah besar laaa..Time is valuable to all the people that matter in your life. Embrace your loved ones sementara masa masih ada...
Haish ade lagi 6days before raya. Tapi aku dah rasa malasssssssssssss sgt nak masuk office. Lemau je rasa badan.

Later.


Lisa

Friday, July 18, 2014

This pain...

#prayforGaza
#prayforMH17
#prayforSabah
#prayforMalaysia
#prayforhumanity
Wish I could do more...
Please save us Ya Allah...


Lisa

Monday, July 14, 2014

Great

Salam 16 Ramadhan...
I know this may sound  cliche but time  flies really fast... So far alhamdulillah masih berpuasa. Belum lopong2 lagi. I guess the menstrual cycle goes haywire a lil bit. Heheh.

Anyway, last weekend was gorgeous. Had my buka puasa with Fira ,Yaty and Fiena  at Fiena's place. Celebrate our friendship pun ye jugak hehe. Aku kenal diorg through online and later jumpa face to face pun masa bulan puasa in 2011, few weeks before I'm getting married. Hehe, so yeah... Although sometimes they're such a pain in the ass(es), tak sangka sampai ke hari ni. Thank you for being there when I need you all the most, when I am so happy and when I go bonkers under pressure and when I go berserk. It is such a good feeling to have friends I can tell my deepest thought etc. May this friendship will last forever. No amount of appreciation can show how grateful I am for having all of you in my life. Thank you so very much for every tiny single thing.
We had a splendid time that night and the food was delicious walaupun menu simple. Fiena cooked Nasi Tomato, ayam masak merah, jelatah, papadom, kentang I-dont-know-whatsthename, puding caramel and trifle, Yaty brought KFC and keropok leko sedap dari Terengganu, Fira bawak air, aku bawak daging dendeng heheh.
After performed our Maghrib, lepak2 kejap kat playground and we left her place around 9ish. Except for Yaty. She left around 8.

I managed to go to Jalan TAR on Saturday! Finally! Hahaha. Ni pun sebab bawak mak aku jalan. Kalau tak, jangan harap KR nak bawak g sini lol.
Tapi kan,not bad lah. I expect jenuh nak handle Hannah bagai tapi ok je. Maybe sebab boleh gilir2 dengan adik, mak aku and KR utk jaga Hannah,kalau berdua je dgn KR handle Hannah memang tak sampai la tgh KL ni hahhaa. My husband decided to drive masuk KL instead of naik lrt. Aku nervous takut jem gila. But alhamdulillah, traffic was smooth, maybe sebab ramai ke Vendeur Festival or seksyen 7 kot? Parked our car dekat Maju Junction(RM 5 per entry on Sat, Sun and public hols), ok la kan berbaloi tau la parking kat KL ni mahal semacam kat certain tempat. Bagi aku best laaaa... Banyak baju cantik dan murah kat Maju Junction. Then we went to Medan Mara before ke Jalan TAR. Tapi rasanya takyah g Jln TAR yg belakang lorong pun takpe. You can get cheap n nice baju dekat sepanjang kedai2 tepi jalan tu. Beraircond sejuk syok je. Haha. Try Harisons. Nice, simple and affordable. Then we entered Sogo. Sumpah ramai gila manusia kat tengah2 tu bershopping. Saw few ladies grab dua handbag. Dahsyat haha. Tapi aku fokus terus ke child dept. Takla banyak baju Hannah aku beli, just 3 helai je. Ada few lagi baju dia yang tak pakai. So tukar2 jelah. 30hari raya 30 helai nak baju baru over benar tu. Orang lain semua berbakul-bakul okk. Diorang ni memang dahsyat. Haha. Overall puas hati, dapat jubah for me, mama and MIL, accesories, baju Hannah. Cuma baju papa dia and shawls aku je yang pending lagi >_<

Mak aku balik Seremban balik on Sunday after a week berkampung kat sini. Sobs. Taktau nak kemana, aku pun malas masak so belasah je ke OU. Memang surprise la clear gila LDP. Tapi dalam OU ramai jugak manusia. Aku ni dahla hari2 kerja ngadap OU. Memang la bosan. After an hour, we left OU sebab tatau nak makan ape dah. Serius wei lagi susah nak decide makan apa kat luar dari makan kat rumah. If kat rumah, apa yang ada itu kau makan. Kenyang je. Rambang mata pun ye.
So tapau jelah nasi briyani, kambing goreng and tauhu bakar kat JM Beriani Subang. Singgah playground bawak Hannah main and balik rumah. JM Beriani tak penah fail. Sedap sokmo. Haha.
Hannah slept early last night sebab siang tido sekejap je. Tapi masa tgh tgk Bencinta tu tetiba dengar bunyi pintu terkuak. Terkejut aku haha. Boleh pulak dia terjaga. Tapi nasib baik lepas tu pujuk2 bagi susu tepuk2 tido balik.

That was my weekend.Ikutkan malas je nak ke office hari ni. Tapi sebab lotsa things need to be done in the office, gigih jugakla datang. Takpelah esok cuti kan. Mula la kaki gatal semacam je nak keluar lagi. Haha.

For the album;
Before buka puasa

They say a friend in need is a pain the ass :P

13th Ramadhan = Hannah born to this world! Ikut calendar Islam dia dah 2 years la so saje2 je suke2 potong trifle hehe. Yang ambik gambar senget ni my husband. Dush!



Jem depan sogo. Ish2.. nasib baik masa aku datang smooth je walaupun masa aku sampai baru kul 11 hehe

Sogo

happy Hannah. yay baju raya saya dah ada! :)
Germany won the World Cup 2014. Woot woot!

Later!


Lisa

Thursday, July 10, 2014

yakking away

  • Saja nak borak kosong.  Ramalan ku meleset. Nampaknya Germany bertemu Argentina di final. Damn. Haha. Ok rephrase. Frust Holland kalah, tapi bagus jugak Argentina g final, supaya boleh Germany beat dia mcm "lauk". Haha
  • Things are quite slow in the office. Kerja dah tak serabut sgt. Yang peliknya sejak puasa office ni sepi je. Macam ramai pulak yang takde kt office. Padahal malays dua tiga ketul je. Haha. Tapi bagusla aman damai je rasa. And... cuti raya dah approved. Yay.
  • If you're on twitter, mesti tau pasal tweet si Bung tu. Semak timeline aku pasal Bung je. Move on please. Buang karang je tweet pasal Bung tu. Enough is enough.
  • So, I only went to bazaar Ramadhan twice this Ramadhan. Hehe. Sekali masa kat Kuala, 2nd time recently kat area rumah. Berdua je pegi dengan KR. Tu pun beli ape je, popia dengan samosa. Haha. Walaupun hidung bau macam2 hehe tapi ntahla, makin dah tua ni takdela rasa macam nak beli semua benda.
  • Masak sendiri lagi puas hati walaupun letih balik kerja. My mother is in Puchong until this weekend but that's not an excuse for me utk tak masak la kan. Tapi sahur ngelat jugak hehe. As for today, I plan to cook ketam goreng bercili and kerabu ikan bilis (i saw this recipe in Mommycha blog btw). I love kerabu. This one macam simple gila and tak renyah. Cuma kene beli serai, daun limau purut and halia la pulak sebab kt rumah dah takde. And sotong masak kunyit. Sayur tu wajibul ghunnah. If takde sayur macam tak lengkap rasanye. *veggies lover here!*
  • Then, after buka puasa aku plan nak siapkan dendeng tu. Last night gigih menghiris dan menumbuk daging di malam hari. Haha.
  • Dah nenek ade kat Puchong ni, Hannah tak la ke nursery. Dah 3 hari dia dengan nenek. Dah 3 malam jugak dia tidur dengan nenek tak nak tido dengan mama&papa okkk. Lps sahur memang aku kidnap bawak masuk bilik balik. Haha.
  • She is so in hyperactive mode ok. Especially at night. Running around, screaming, jumping, macam2 lagi lah. Panjat cabinet tv, baring atas tv, jatuh katil ntah berapa kali dah sebab melompat2. Aku risau if anggota badan tu je mana la tau terkehel ke apa but so far dia okay je. Mak aku kata, dia jadi macam ni bila korang semua balik je. Siang tadi dengan mama ok je. Diam je, baca buku, tulis2, tgk tv, golek2 atas katil. So yeah... maybe bosan la tu. So bila parents, uncle and aunt balik, dia jadi excited and showing off "perangai" dia. Aku tau bukan Hannah je bosan, mak aku pun bosan. Rumah burung memang mcm tu. Orang tua tak betah sangat. Tengokla this weekend bawak mak aku keluar jenjalan ke apa before dia balik Seremban. Hehe.
  • Tomorrow is 13th Ramadhan and Hannah is unofficially 2 years old! Not that I want to celebrate pun tapi dah alang-alang esok ada gathering, kita sambut jela suka-suka.
  • No plan so far. Tengklah esok macam mana hehe. We're definitely not throwing a party for her this year. Just celebrate with family members je. Lagipun we'll be in Perlis during her birthday so we'll see. Heheh.
  • Geram sangat dengan Hannah ni. So far dia dah boleh adapt tidur tanpa puting. Kadang-kadang still mintak tapi cakap jela takde. Minum susu makin banyak. Sebab puting kot dia kurang menyusu dlu? Skarang naik macam dipam-pam badan. Tembam di mata kitorang la, naik la pipi dia sikit. Hehe. Makan pun banyak berselera but still ikut mood dia la :)
  • I plan to work from home la tomorrow. Saja malas plus tak nak lambat ke gathering tu. Gitu. Special sikit sebab ala2 celebrate friendship anniversary. Hehe.

K lah, laterrrr. Ta!


Lisa